ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnaliștii din Arad au prezentat dovezi conform cărora în secțiile de Covid ale Spitalului Județean Arad s-au folosit cantități exacerbate de morfină pentru pacienți, relatează Ziarul Național

”Astfel, în intervalul 1 aprilie 2020-1 mai 2021, pe trei secții de terapie intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență, destinate pacienților infectați cu virusul Covid, s-au folosit aproape 11.000 de doze de morfină. La ATI I – secție cu 27 de paturi – s-au folosit, în acest interval, aproape 3.000 de doze de morfină, la ATI II – secție cu 15 de paturi – s-au folosit în jur de 2.000 de doze de morfină, în timp ce pe secția ATI IV – o secție cu doar 12 paturi – s-ar fi folosit, în același interval, peste 6.000 de doze de morfină – adică aproape triplu decât consumul înregistrat la secția ATI II, de exemplu”.

Potrivit directorului medical interimar al Spitalului Județean Arad ”Situațiile primite vor fi analizate de către medici specialiști care, la final, vor înainta concluziile acestei analize”, a spus dr. Lenuta Timiș.

 ”Conform reglementărilor din registrul național al stupefiantelor, morfina se administrează în doze de câte 20 mililitri, la 4 ore, ceea ce înseamnă un maximum de 6 fiole în 24 de ore pentru un pacient”, precizează Claudia Marcu pentru Ziarul Național. ”Or, aceleași surse certifică faptul că sunt cazuri în care ar fi fost depășită cu mult limita maximă acceptată. De exemplu, un pacient care a stat internat timp de trei săptămâni pe secția ATI IV ar fi primit peste 250 de doze de morfină. Ceea ce, dacă facem un calcul matematic simplu, ar însemna administrarea a 12 doze de morfină pe zi, adică dublul admis pentru 24 de ore”, scrie Arad Online.

Oana Lăzărescu, avocatul care îi reprezintă pe cei care și-au pierdut rudele în secțiile de Covid din Arad a declarat că ”Rudele celor decedați în spitalele din Arad au început să fie chemate la audieri, în calitate de părți vătămate. Din depozițiile acestora tot mai mult se conturează ideea că pacienții care au decedat au fost sedați. Cei mai mulți dintre aparținătorii decedaților care au depus plângeri penale spun că au putut discuta cu ei la telefon, că au fost lucizi, până când, subit, li s-au luat telefoanele și apoi, într-o zi, două, s-a instalat decesul. Mai mult decât atât, cadrele medicale au spus că starea pacienților s-a degradat și că li s-au administrat substanțe psihotrope. Din fișele medicale pe care le-am citit, marea majoritatea a pacienților decedați primiseră morfină, sedarea bolnavilor Covid fiind una dintre acuzațiile aduse de rudele celor decedați. Avem fotografii la dosare cu pacienții legați, iar explicația medicilor a fost că pacienții deveneau agitați și că de aceea erau nevoiți să îi sedeze. Oricum, oamenii continuă și acum să depună plângeri împotriva Spitalului din Arad”