Fiul lui Dumnezeu a venit pe pământ, fiind Dumnezeu de necuprins și nemărginit, S-a întrupat pentru ca noi oamenii să intrăm în Împărăția lui Dumnezeu. De la începutul predicării, Fiul lui Dumnezeu era puternic în cuvânt și mulțime de oameni se strângea în jurul Lui. Le vorbea oamenilor despre Împărăția lui Dumnezeu, despre mântuire și despre ce trebuie să facă omul ca să intre in Rai. Pe lângă predicile Lui, săvărșea multe minuni care, așa cum spune Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan „dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărțile ce s-ar fi scris.” 21, 25.  Chiar Fiul lui Dumnezeu s-a rugat lui Dumnezeu Tatăl zicând „Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac” Luca 23, 34, și chiar dacă Fiul lui Dumnezeu s-a rugat pentru noi și a săvârșit multe minuni, totuși omul tot L-a schingiut, a aruncat sorți pentru hainele Lui, L-a batjocorit ca pe ultimul tâlhar, lăsând de fapt pe Baraba adevăratul tâlhar liber, a sfâșiat carnea de pe trupul Lui, L-a răstignit iar prin răstignire L-a omorât pe Cel ce a venit în lume să ridice păcatele lumii. De atunci și până astăzi nu s-a schimbat nimic în acest sens. Raiul tot primește oameni mărturisitori ai dreptei credințe, calendarul este tot mai încăpător pentru a primi cât mai mulți sfinți iar mărturiile ortodoxiei sunt din ce în ce mai multe și puternice. Și în ziua de astăzi încă se mai moare pentru ortodoxie iar cine nu este omorât trupește pentru ortodoxie este marginalizat și batjocorit pentru ea, murind pentru societate.
 
Astăzi, într-o lume în care se tot vorbește de unitate, de comuniune, pace și liniște, vedem că de cele mai multe ori toate aceste cuvinte cheie de marketing sunt din ce în ce mai folosite superficial. Dacă îți aperi credința și canoanele ești atacat. Da, un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române este atacat de către presă pentru că a „îndrăznit” să spună că este un păcat să te împărtășești într-o biserică catolică, participând la slujbele lor. Subiectul discuției a fost mult mai amplu decât cel prezentat în presă printr-un mesaj trunchiat. Cine a ascultat respectiva emisiune știe foarte bine sensul răspunsului Înaltpreasfințitului părinte Teodosie. Cine nu a urmărit emisiunea, ar fi bine să o urmărească, înainte să își formeze păreri,  mai ales că înregistrarea este pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Pe perioada stării de urgență fiecare dintre noi am trecut prin diferite momente de grea încercare, una dintre ele fiind imposibilitatea de a participa fizic la slujbele săvărșite în lăcașurile de cult. Însă cine a urmărit activitatea Înaltpreasfințitului părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu  avea cum să nu își pună întrebarea „de unde are atât de multă putere acest ierarh?”.  De când se stabilise închiderea bisericilor, Înaltpreasfințitul părinte Teodosie a început să săvârșească slujba Acatistului în miez de noapte și nu o săvârșea singur, ci împreună cu peste 5000 de credincioși în fiecare noapte. Slujba Acatistului era transmisă în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului și pe paginile partenere care preluau transmisiunea.
 
Aș putea spune că în fiecare miez de noapte erau prezenți peste 5000 de credincioși în Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. Sigur, nu fizic dar sufletește erau acolo. Știți ce înseamnă rugăciunile de la miezul nopții? Înseamnă să te rogi timp de o oră, o oră și ceva, apoi să îți faci rânduiala după slujbă. Deci cam două ore în total. La ora 2:00 ajungi în chilie. Dar nu adormi, ci îți continui rugăciunea sau rânduielile administrative. A doua zi ai slujba la ora 8:00. Ce înseamnă asta? Înseamnă că undeva pe la ora 6:00 trebuie să fii deja pregătit și cu rugăciunile dimineții încheiate. Dacă săvârșești Sfânta Liturghie, după miezul nopții nu mănânci. Faci slujba de dimineață apoi alte rânduieli, interviuri, telefoane, emisiuni, slujbe etc. Încet încet vine miezul nopții și iar aceeași rânduială. Toate acestea s-au tot repetat mai bine de o lună de zile. Păi neputința mea de om păcătos, nu am rezistat mai mult de trei zile să stau treaz la miezul nopții pentru rugăciune.
 
Nu am putut! Iar acest ierarh a stat și nemâncat și cu genunchii plecați la rugăciune. Pentru cine? Pentru înaltpreasfinția lui? Nu!  A stat și stă în continuare în genunchi pentru toată lumea aceasta. Se roagă neîncetat pentru noi. Și noi stăm să îl judecăm pentru că se roagă și pentru că, culmea, respectă canoanele Bisericii Ortodoxe. Dacă ar fi zis „da, este bine să te împărtășești cu catolicii”, ar fi fost un răspuns pe placul unora din presă? Nu. Ar fi fost mult mai grav. Dar în ceea ce privește respectarea canoanelor, respectarea tipicului bisricesc, în ceea ce privește slujbele și respectarea rânduielilor ortodoxe, Înaltpreasfințitului părinte Teodosie le împlinește întocmai și nu doar că le împlinește, ci le și propovăduiește și îndeamnă studenții să le respecte întocmai. Își rezervă o întreagă săptămână pentru studenții din anul patru ai Facultății de Teologie „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța și le predă intensiv cursul de Dogmatică. Cursul se desfășoară liber și totul le predă fără să privească în vreo carte sau să deschidă Biblia. Nu termină cursul până ce nu se asigură că toți studenții din anul patru au înțeles canoanele și dogmele credinței ortodoxe. Dacă studenții nu pun întrebări, el nu renunță, ci îi ascultă pe fiecare în parte. În această săptămână își petrece timpul doar cu studenții, de dimineață până seara și se îngrijește să le asigure stundeților hrană, apă și tot ce au nevoie pe parcursul acestor zile.
 
Revenind la aceeastă perioadă  a stării de urgență, Înaltpreasfințitul părinte Teodosie  a „îndrăznit” să facă petiție pentru deschiderea bisericilor. Da, a luat o poziție oficială și legală în ceea ce privește deschiderea bisericlor. A mai făcut cineva asta? Vreun mirean, teolog sau doctor în teologie a făcut asta? Sunt atât de mulți teologi în această țară care ar fi trebuit să lupte pentru bisercă. Aceștia au datoria morală care este depusă sub jurământ înaintea Atotștiutorului și Atotputernicului Dumnezeu. În cuprinsul jurământului se află „Jur că toata viața mea voi păstra și voi apăra bunul nume al acestei instituții de înaltă cultură teologică”. Deci iată că nu doar ierarhii și preoții au datoria de a apăra biserica, ci și absolvenții facultăților de teologie. Dar cine a mai făcut petiție? Înaltpreasfințitul părinte Teodosie  a dat curaj celor din Arhiepiscopia Tomisului dar în țară cine a mai luat atitudine? 
 
Și totuși, cine tot este lovit? Înaltpreasfințitul părinte Teodosie. Este atacat ba că a repetat slujba Învierii, ba că a zis că este păcat să te împărtășești la catolici, ba că face slujbe cu mulțime de oameni, ba că a criticat căsătoria între două persoane de același sex etc. Dar de fiecare dată s-a dovedit că el nu face nimic altceva decât să respecte canoanele, dogmele și rânduielile credinței ortodoxe. De fiecare dată s-a dovedit că este ținta unui linșaj mediatic provocat de reportaje trunchiate și nefondate. Dar în aceste vremuri publicul are o datorie. Aceea de a verifica informațiile, înainte de a-și da cu părerea. Nu trebuie să luăm totul așa cum este pus pe tavă, ci trebuie să cercetăm toate informațiile.  De multe ori s-ar putea să ne dăm seama că lovim în cine nu trebuie. În ziua de astăzi cel lovit prin presă nu este cel care face rău, ci cel care deranjează. Nu ești în ton cu vremurile? Atunci ajungi țintă în presă. Ați văzut în ultima perioadă vreun reportaj de investigație despre droguri, traficul de persoane, corupere de minori sau pornografie infantilă? Ați văzut în ultima perioadă vreun reportaj amplu cu reporteri infiltrați care să filmeze cu camera ascunsă cum sunt drogate și folosite fetele răpite și trecute peste graniță? Până prin anul 2010 au mai fost câteva reportaje de acest gen. Dar după 2010 au apărut alte interese. Lovesc preoții, lovesc biserica și culmea de fiecare dată doar Biserica Ortodoxă este ținta. Ce roz și frumos este în gradinina altor culte sau instituții. Acum trebuie să fim și mai atenți la aceste reportaje. Nu întotdeauna cel care este pus la zid este și vinovat. Este pus la zid pentru că deranjează iar o parte din presă ca să manipuleze publicul trebuie să priveze de credibilitate subiectul, respectiv  cel care deranjează prin faptele și afirmațiile lui.  Așadar, înainte de a ne forma opinii, ar fi bine să ne mai documentăm puțin. Manipularea este la ordinul zilei. Nu uitați că sunt slujitori care țin piept unor interese meschine ale unora care vor să dețină puterea și să manevreze masele după propiul interes. Nu oricine care spune „facem asta pentru dumneavoastră” ne dorește binele. Publicul trebuie să fie un mic jurnalist de acum. Să se documenteze înainte de a fi manipulat.