ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trei persoane și-au depus dosarele de candidatură la concursul organizat de Consiliul Național de Integritate (CNI) în vederea ocupării funcției de președinte al Agenției Naționale de Intergitate (ANI),funcție rămasă vacantă în urma arestării lui Horia Georgescu.

Astfel, cei trei candidați sunt Bogdan Stan, Petre Claudiu Platon și Ion Ionel Gârleșteanu, informează Agerpres.

Bogdan Stan este în prezent vicepreședinte al ANI, el conducând instituția ca președinte interimar din luna martie 2015, după demisia lui Horia Georgescu.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul ANI, Bogdan Stan a absolvit Facultatea de Drept a Universității "Titu Maiorescu" din București (2005) și a urmat un curs post-universitar de securitate națională la Academia de Informații a SRI.

După absolvirea facultății și a unui master, Bogdan Stan a lucrat ca avocat, iar din 2007 s-a angajat la ANI, mai întâi pe postul de consilier al președintelui Agenției, după care a devenit inspector de integritate, șef serviciu, director, iar din 2012 ocupă funcția de vicepreședinte.

Petre Claudiu Platon este manager public la Ministerul Dezvoltării. În anul 2000, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest "Vasile Goldiș" Arad, urmând și un curs postuniversitar în domeniul securității naționale la Academia Națională de Informații, Colegiul Național de Informații (2009). El a mai lucrat la Consiliul Județean Sălaj (consilier juridic) și Ministerul de Interne (Unitatea pentru reforma administrației publice).

Ion Ionel Gârleșteanu este angajat la Universității din Craiova, unde a deținut și pozitia de lector. A absolvit Facultatea de Științe Economice a Universității din Craiova. A candidat și în 2008 și 2012 la șefia ANI, fără succes însă.

Consiliul Național de Integritate (CNI) a anunțat, pe 30 iunie, declanșarea procedurii de selecție a șefului ANI, funcție rămasă vacantă în urma demisiei lui Horia Georgescu.

Concursul pentru ocuparea funcției de președinte al ANI constă într-o probă scrisă și în susținerea unui interviu.

Proba scrisă se va susține în 24 august, ora 12,00, iar interviul în 11 septembrie, ora 11,00, ambele la sediul Agenției Naționale de Integritate.
 
Postul de președinte al ANI a rămas vacant după ce Horia Georgescu și-a dat demisia, fiind cercetat în dosarul retrocedărilor ilegale de la ANRP. El este acuzat că, în calitate de membru al comisiei de despăgubiri, în 2008-2009, a aprobat trei dosare în care despăgubirile acordate fuseseră supralicitate. Astfel, Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).