ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20: 44 Liderul grupului deputaților liberali, Raluca Turcan, a declarat marți că interpelarea adresată Autorității pentru Protecția Copilului cu privire la spotul „Copiii referendumului”, care conține antetul grupului formațiunii, induce confuzie și nu poate fi asumată de PNL.
 
„Sesizarea a fost făcută în nume personal de membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune. De altfel nici nu puteau semna parlamentari de la alte partide o eventuală sesizare a PNL. Întrebările și interpelările deputaților se fac cu antetul grupului insă, fiind semnatari parlamentari și din alte grupuri parlamentare, ar fi trebuit folosit doar antetul Parlamentului, eventual. Folosirea antetului grupului PNL din Cameră Deputaților induce confuzie. Este legitim dreptul oricărui parlamentar de a se adresă unei instituții printr-o întrebare însă ar fi fost util să se găsească o formulă care să nu stârnească o asemenea confuzie. De asemenea, nicio întrebare adresată unei instituții nu poate justifica chemarea în față Poliției a angajaților unei agenții de publicitate. Libertatea de exprimare este garantată de Constituție, cenzură de orice fel este interzisă. Da, nu este categoric asumată de PNL. Așa cum am spus, o interpelare sau întrebare a grupului PNL nu poate fi semnată și de parlamentari de la alte partide”, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, liderul de grup al deputaților liberali, Raluca Turcan.
 
Știrea inițială
 
Ecourile Referendumului nu s-au stins nici acum, iar unul dintre cele mai controversate momente ale campaniei, un clip realizat de Papaya Advertising, prin care se îndemna la boicotarea referendumului, a ajuns în atenția poliției. Asta și după ce mai mulți parlamentari au acuzat folosirea copiilor în acest clip, sesizând Autoritatea pentru Protecția Copilului.
 
Jurnalistul Vlad Petreanu a făcut publică o adresă semnată de 15 parlamentari care au reclamat clipul „Copiii Referendumului", realizat de Papaya Advertising, la Autoritatea pentru Protecția Copilului. Astăzi, directorul agenției de publicitate, Robert Tiderle, va fi audiat la sediul Direcției de Investigații Criminale, după ce 13 parlamentari au depus plângere privind același clip, scrie adevarul.ro.

Săptămâna trecută, publicitarul Robert Tiderle a publicat citația, precizând că nu cunoaște identitatea celor 13 parlamentari care s-au simțit lezați de clipul „Copiii Referendumului", prin care agenția pe care o conduce a îndemnat la boicotul referendumului pentru căsătorie.

Astăzi, când Tiderle va fi audiat, Vlad Petreanu a publicat pe blogul său o altă plângere, formulată de această dată către Autoritatea pentru Protecția Copilului, prin care se solicită începerea unei anchete împotriva agenției Papaya, sub suspiciunea că figuranții minori din filmare nu ar fi avut acordul părinților pentru acțiune, că ar fi existat o situație de exploatare a copiilor și că ar fi fost abuzați emoțional.   
 
Cererea este semnată de 15 parlamentari, majoritatea, mai precis 10, fiind din PNL, și a fost făcută pe 10 octombrie, la trei zile după ce referendumul picase din cauza prezenței scăzute. Subliniem că este vorba de o altă plângere și nu se știe cu exactitate dacă cei 13 parlamentari care au depus plângere la Poliție se numără printre cei 15 care s-au adresat Autorității pentru Protecția Copilului. 
 
Lista celor 15 parlamentari:   

10 de la PNL –  Cupșa Ioan, Mihalescul Dumitru, Popescu Pavel, Fădor Angelica, Cherecheș Florica, Ardelean Ben-Oni, Sighiartău Robert-Ionatan, Gheorghe Andrei Daniel, Ioniță Antoneta, Neagu Nicolae.   

3 de la PSD – Jivan Luminița-Maria, Titus Corlățean, Gabriel-Beniamin Leș.   1 de la ALDE – Cătăniciu Steluța-Gustica.   

1 de la Minorități – Groșaru Andi-Gabriel.