ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Kremlinul a anunțat vineri că Vadim Krasikov, un asasin la comandă eliberat de Germania în cel mai mare schimb de deținuți între Rusia și țările occidentale după Războiul Rece, este agent al FSB și a activat în grupul Alpha, o unitate a forțelor speciale, transmite Agerpres.
 
  

Krasikov a fost condamnat de un tribunal german pentru uciderea unui fost militant cecen într-un parc din centrul Berlinului în 2019. El a fost îmbrățișat de președintele rus Vladimir Putin joi seară, la Moscova, la coborârea din avionul care l-a adus în țară.

"Krasikov era membru al FSB. A activat în grupul Alpha. A fost coleg cu mai muți angajați (actuali) ai serviciului de securitate al președintelui" Vladimir Putin, a declarat presei purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Peskov le-a mai spus jurnaliștilor că schimbul de deținuți a fost negociat de FSB și de Agenția Centrală de Informații (CIA) a SUA.
 
Printre cei opt repatriați se numără Vadim Krasikov, condamnat de un tribunal german pentru uciderea unui disident cecen la Berlin, și doi bărbați condamnați pentru infracțiuni informatice în Statele Unite, Vladislav Kliușin și Roman Selezniov.

Printre persoanele repatriate se numără și doi minori, care sunt copiii unui cuplu de ruși eliberat de Slovenia, după ce a fost acuzat de spionaj.

Eliberarea anticipată de către Germania, în cadrul schimbului de deținuți de joi, a rusului Vadim Krasikov, condamnat pentru crimă, le-a dezamăgit pe rudele victimei, care au calificat punerea acestuia în libertate drept o "veste devastatoare", a relatat vineri dpa.

"Pe de o parte, ne bucurăm că a fost salvată viața cuiva. În același timp însă suntem foarte dezamăgiți pentru că pare să nu existe lege în lume, nici măcar în țările unde legea reprezintă cea mai înaltă autoritate", au declarat rudele victimelor pentru dpa, prin intermediul avocatei lor, Inga Schulz.

Krasikov a fost eliberat joi în cadrul amplului schimb de deținuți dintre Rusia, Belarus și mai multe țări occidentale. În schimbul transferului lui Krasikov și al altor nouă persoane deținute în SUA, Norvegia, Polonia și Slovenia, au fost eliberați 16 cetățeni occidentali și figuri ale opoziției ruse.

Vadim Krasikov fusese condamnat la închisoare pe viață pentru asasinarea unui etnic cecen în exil, născut în Georgia. Acesta a fost ucis în plină zi într-un parc din centrul Berlinului, în 2019, la ordinele autorităților de stat ruse.

Curtea de Apel din Berlin l-a condamnat pe Krasikov la închisoare pe viață, în 2021, iar dată fiind gravitatea faptei eliberarea sa după 15 ani, prevăzută în legislație pentru anumite situații, ar fi fost improbabilă.

Rude ale victimei sale au participat la proces ca reclamanți.

Victima, care solicitase protecție în Germania, s-a aflat în fruntea unei miliții antiruse în cel de-al doilea război cecen (1999-2000), iar autoritățile ruse îl considerau terorist cecen, imputându-i moartea a numeroși membri ai forțelor de securitate ruse.

Schimbul de deținuți la scară mare între Rusia și mai multe țări occidentale nu are nicio influență asupra unui potențial efort diplomatic de a pune capăt conflictului din Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, mai relatează sursa citată.

Jake Sullivan a spus că nu vede nicio legătură între negocierile dintre Rusia, Belarus și mai multe state occidentale pentru schimbul de deținuți și războiul dintre Rusia și Ucraina.

"Nu vedem o legătură între negocierile pentru eliberarea unor persoane deținute și orice potențial efort diplomatic privind războiul din Ucraina", a declarat Sullivan la Washington, când a fost întrebat dacă negocierile de succes privind schimbul de deținuți ar putea duce și la convorbiri de pace.

"Vedem aceste lucruri ca fiind pe trasee separate. Unul este despre chestiunea practică de a produce acest schimb", a explicat el.
 
Cine sunt deținuții americani eliberați de Rusia

Trei dintre deținuții americani eliberați de Rusia, Evan Gershkovich, Paul Whelan și Alsu Kurmasheva, au ajuns în Statele Unite, informează Gândul.
 

Ei au fost întâmpinați pe aeroport de președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris.

Evan Gershkovich, fostul pușcaș marin Paul Whelan și jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva – au sosit la bordul unui avion care a aterizat în jurul orei locale 23:40 (07:40, ora României) la baza militară Andrews, lângă Washington.

Președintele SUA, Joe Biden, a confirmat, joi seară, schimbul de deținuți cu Rusia, precizând că au fost eliberate 16 persoane deținute de autoritățile ruse, inclusiv trei cetățeni americani, Paul Whelan, Evan Gershkovich și Alsu Kurmasheva, precum și disidentul rus Vladimir Kara-Murza, rezident american.

Evan Gershkovich petrecuse aproape 500 de zile într-o închisoare rusească, iar Paul Whelan cinci ani. Toți cei trei deținuți au fost vizibil bucuroși să se întoarcă la familiile lor, arată BBC.

"Celălalt este o chestiune mult mai complexă în care ucrainenii vor fi la conducere, iar SUA se vor consulta îndeaproape cu toți aliații noștri pentru a-i susține când sunt pregătiți să treacă la fapte în genul acela de diplomație", a mai spus Sullivan.

Rusia, Belarus și mai multe state occidentale au efectuat un schimb ce a implicat un număr total de 26 de deținuți pe un aeroport din Ankara, într-o operațiune fără precedent la care au fost participat serviciile speciale turce (MIT).

Printre cei eliberați se află figuri ale opoziției și critici ai președintelui rus Vladimir Putin.

În schimbul lor, Germania, SUA și țările partenere au eliberat persoane din Rusia suspectate de spionaj, dar și un bărbat care ispășea o pedeapsă la închisoare pe viață în Germania pentru uciderea unui cecen exilat ziua în amiaza mare, într-un parc din centrul Berlinului, în 2019.