ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Octavian Jurma din Timișoara, unul dintre cei mai vocali incitatori la restricții drastice și carantinare zonală, precum și la vaccinarea copiilor și a adulților, a declarat că pandemia nu s-a terminat și că la sfârșitul lunii octombrie ne-am putea confrunta cu valul 7, transmite RomâniaTv.

Jurma a anunțat că România a ieșit din valul 6 al pandemiei încă de săptămâna trecută și că trebuie să se pregătească pentru valul 7.

„Nu trebuie să uităm că valul 6 este doar primul val de vară prin care a trecut România de la debutul pandemiei. Ieșirea timpurie din valul 6 lasă loc pentru un val de toamnă și e posibil să asistăm la tranziția către un nou stadiu al pandemiei cu 3 sau chiar 4 valuri pe an.

Valul 6 este cel mai lent dintre ultimele 4 valuri dar se incadreaza in cele 3 luni tipice (80-90 zile) ale unui val COVID-19. Avem deja primele semne de platou la nivelul internarilor care si in acest val scad mai lent decat numarul de cazuri noi.

Virulenta aparenta (raportul dintre numarul de internari si cel al infectarilor) se situeaza sub valul 4-Delta si peste valul 5-Omicron-BA1.

Ca numar total de cazuri, valul 6 a acumulat oficial apoximativ 350,000 de cazuri noi, aproape identic cu valul 3-Alpha dar la un numar mult mai scazut de teste (1.8 milioane teste rapide si PCR in valul 6 fata de 4.2 milioane in valul 3).

Valul 7 poate debuta la finalul lunii octombrie sau inceputul noiembrie in functie de momentul in care versiunile dominante din noile generatii vor ajunge in tara.

Dintre acestea, versiunile BA.4.6, BQ.1.1, BA.2.3.20 si BA.2.75.2 sunt cele mai infectioase in acest moment, insa la nivel global asistam la un fenomen unic de convergenta spre anumite mutatii avantajoase, dublata de o divergenta care produce numeroase variante intr-un timp tot mai scurt.

Dintre noile generatii de virusi, pana acum doar versiunile BA.2.75 „Centaurus” si BA.4.6 au fost confirmate in Romania in august.

In acest context putem spera ca urmatorul val sa fie mai bland decat valul 6, insa trebuie sa ne pregatim pentru eventualitatea in care cel mai important val al anului 2022 sa fie cel care urmeaza, respectiv un val de toamna/iarna.

Cea mai importanta masura de protectie este vaccinarea cu noile versiuni ale vaccinului anti-COVID. Apoi sunt masurile familiare, de bun simt, care definesc noua normalitate in pandemie: testarea, masca in spatiile publice inchise, distantarea, igiena si calitatea aerului. Este importanta si medicatia antivirala eficienta (Paxlovid) pentru cazul nefericit in care ne infectam.

Din pacate daca in cazul valului 6 ne-am pregatit prin negare, in cazul valului 7 o facem prin antivaccinare”, a declarat Jurma, pe Facebook.