ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși, la nivel oficial, Ucraina a renunțat la sintagma „limba moldovenească”, recunoscând că românii din țara vecină sunt vorbitori ai limbii române, autoritățile de la Kiev vor să tipărească manuale de limba moldovenească, informează Știripesurse.

Autoritățile de la Kiev pregătesc, pentru elevii români de clasa a cincea, un manual de „Limba moldovenească” și unul de „Literatura moldovenească și universală”. Coperți ale cărțior care ar urma să ajungă la elevi de anul viitor au fost trimise ziarului Libertatea.
 
La nivel oficial, Ucraina a anunțat că renunță la sintagma „limba moldovenească” Guvernul ucrainean decizând ca limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina să fie româna.

Copii după copertele a două manuale de limba și literatura „moldovenească”, datate 2023, au fost publicate miercuri de ziarul Libertatea, după ce jurnaliștii au primit astfel de documente.
 
Copiile manualelor au ajuns la un reprezentant al românilor din Ucraina, din zona Odesa, dintr-o eroare a editurii, care a vrut să le trimită soțului autoarei manualului.

„Cu părere de rău, în afară de cele două declarații oficiale de la București și Kiev, nu s-a mai întâmplat nimic. Respectiv, nu a apărut niciun act oficial al Ministerului Educației și Științei din Ucraina, al guvernului sau parlamentului ucrainean”, a transmis, pentru Libertatea, Anatol Popescu, bărbatul care a intrat în posesia copertelor manualelor.
 
Luna trecută,  premierul Marcel Ciolacu se lăuda că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina va fi limba română, nu limba moldovenească.