ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Marcel Ciolacu a zburat azi Egipt pentru a se poza cu refugiații de cetățenie română din Gaza și a reveni în țară împreună cu ei. El s-a pozat deja și a postat în urmă cu puțin timp pe pagina sa de Facebook imagini cu el și mai mulți copii într-o evidentă operațiune propagandistică de tip electoral. În țările normale fotografiatul copiilor în preajma politicienilor este interzis sau se efectuează numai cu acceptul lor, în cazul în care aceștia au împlinit 15 ani, cum este cazul în Franța.

93 de români dintr-un număr inițial de 103, și familiile lor, au reușit să plece ieri din Gaza. Au ajuns în Egipt și se îndreaptă spre Aeroportul din Cairo, de unde vor fi aduși în România pe cale aeriană. Alți 51 de români așteaptau evacuarea însă aceasta a fost blocată de israelieni.

Formalitățile de ieșire din Gaza ale celor aproximativ 100 de români au durat foarte mult. Ei ar fi trebuit, după planurile inițiale ale MAE, să fie deja la această oră la București. În plus, 10 din cei 103 români aflați pe listele de tranzit nu s-au prezentat la punctul de întâlnire din Rafah.

Au încercat diplomații români să ia legătură cu ei, dar nu a fost posibil, așa că în avionul de București se vor afla 93 din cei 103 cetățeni români. Este foarte posibil ca aceștia să fi decedat în urma bombardamentelor sălbatice ale Israelului în Gaza.

Românii care au reușit să se elibereze au plecat dimineața din Rafah cu două autocare și ar trebui să ajungă în orele prânzului în Cairo. Pentru ei România a pregătit o cursă specială, un avion din București îi va prelua și spre seară sau la noapte îi va aduce în țară.

Fiind cursă specială, e posibil să aterizeze la Baza Militară 90, pentru a nu intra în circuitul civil de verificare – ce ar dura mai mult în cazul lor.

Ministerul de Externe anunța, miercuri dimineață, că încă 51 de cetățeni români din Fâșia Gaza și membri de familie vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah. Situația s-a schimbat pe parcursul zilei.

Românii rămân blocați în Gaza: punctul de frontieră de la Rafah a fost închis

Cei 51 de români rămân blocați în Gaza, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Motivul? Trecerea pe la punctul de frontieră de la Rafah a fost blocată.

„În continuarea informațiilor transmise în dimineața zilei de 8 noiembrie 2023, privind evacuarea din Fâșia Gaza a 51 de cetățeni români și membri de familie, care primiseră acordul autorităților israeliene și egiptene pentru tranzitarea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, la acest moment, potrivit informațiilor din teren, punctul de frontieră amintit anterior a fost închis pentru tranzitul persoanelor. Astfel, evacuarea grupului sus-menționat va fi posibilă la o dată ulterioară, după redeschiderea punctului de trecere Rafah”, au declrarat reprezentanții MAE.

„Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâșia Gaza. De asemenea, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo și Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene până la finalizarea operațiunilor”, mai transmite MAE.