ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protejarea Deltei Dunării este un lucru care nu se negociază, iar autoritățile române și ucrainene trebuie să vină cu explicații publice în ceea ce privește situația legată de Canalul Bâstroe, a declarat, joi, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, transmite Agerpres. Reamintim că miercuri seară, de la Varșovia, președintele Klaus Iohannis a susținut că politicienii care reclamă situația din Deltă s-au „inflamat electoral” și a recomandat politica „ciocului mic”. Surprinzător, Ciolacu a avut o poziție interesantă, comparând solicitarea lui Iohannis de azi cu cea a „experților” din timpul pandemiei, care au închis România în case fără nici o justificare și au huituit și amenințat ziariștii care nu au tăcut, criticând măsurile aberante și denunțând abuzurile, ca și în acest caz, când Iohannis abuzează Delta, ce puțin verbal.

„Nu vorbim aici de campanie electorală. Este un subiect de care și eu, ca și (sic) român, sunt îngrijorat, mai ales că e un subiect care afectează una dintre bijuteriile nu numai ale României, ci și ale Europei și întregii lumi. Protejarea Deltei Dunării e un lucru care nu se negociază. Cred că iarăși este un lucru foarte clar pentru toată lumea, nu numai pentru români: avem datoria de a proteja Delta Dunării. În ceea ce privește delictul de opinie, cred că am depășit acest moment în România", a afirmat Ciolacu, la Parlament.

El a comparat situația actuală cu cea din pandemie, "când a fost o abordare incorectă”.

„Ar fi trebuit să învățăm din acea abordare cu izoletele și cu ținutul în casă, în timp ce unii furau de rupeau, și nici astăzi n-am aflat cine sunt aceia și cine i-a ajutat. Cred că autoritățile române, cât si autoritățile din Ucraina trebuie să rezolve cât mai repede acest lucru și să vină cu explicațiile pe care să le prezinte public. Și în pandemie trebuiau explicate lucrurile foarte clar și în ceea ce privește vaccinarea, părțile bune, părțile rele, așa se face într-o societate democratică”, a spus Ciolacu. Oare e un apropo că și acum e posibil ca „UNII SĂ FURE DE RUP”? „Asta nu înseamnă că România nu a ajutat umanitar, economic, militar Ucraina și nu înseamnă că România nu are datoria ca în continuare să ajute umanitar economic și militar Ucraina, până când Ucraina va câștiga războiul în fața unui agresor cum este Rusia. Sunt două lucruri total distincte și cred că discursul public al fiecăruia dintre noi trebuie să se încadreze în acești parametri. Vă reamintesc că România va fi în viitor unul dintre cei mai importanți stâlpi pentru reconstrucția Ucrainei. Este o realitate faptul că în acest moment Canalul Bâstroe are o adâncime de peste 7 metri și într-un fel se schimbă fluxul pe Dunăre", a explicat liderul PSD.

Întrebat dacă trebuie așteptată opinia „experților”, Marcel Ciolacu a spus: „Sunt total de acord cu domnul președinte, dar, totodată, cred că ne-am câștigat cu toții dreptul de a avea o opinie și de a trage un semnal de alarmă când acest lucru este public. La toate televiziunile, tot ceea ce înseamnă social-media se vorbea de acest lucru și oamenii așteaptă de la noi, politicienii, să avem o reacție, nu să ne ascundem sau să spunem că e așa o nebuloasă. Nu. Sunt ferm convins că domnul președinte Klaus Iohannis este cel mai informat om din România, fiindcă este președintele României și este îndreptățit".

Președintele Camerei Deputaților a precizat că nu a primit informații oficiale în privința situației Canalului Bâstroe.

„Eu nu am fost informat, nici de Ministerul de Externe, nici de nimeni altcineva, decât semnalul care a venit din mass-media, și pe urmă am încercat de la colegii mei să aflu mai multe detalii. În momentul în care nu există o informare oficială, vremelnic ocup funcția de președinte al Camerei Deputaților, cred că ar fi trebuit să cunoaștem mai mult din acest aspect, dar, repet, avem și dreptul de a avea propria opinie. Asta nu e o opinie că creăm un conflict sau suntem pro-ruși, că deja există un semnal de alarmă în ceea ce privește adâncimea Canalului Bâstroe și încălcarea unor acorduri internaționale. Părerea mea este că românilor trebuie să le spunem întotdeauna adevărul, să fim informați și să explicăm exact de ce este necesar ca pentru o perioadă limitată să fie această adâncime pe Canalul Bâstroe, ce urmează în viitor, fiindcă așa se face politică. Nu facem aceleași greșeli pe care le-am făcut în timpul pandemiei - să creăm o emoție și să pară că autoritățile și oamenii politici știu ei ceva mai mult decât restul românilor și încercăm să ținem lucrurile ascunse", a mai transmis președintele PSD citat de AGERPRES prin ziariștii Cătălina Matei, Claudia Stănescu și Adrian Dădârlat.