Dacian Cioloș, președintele PLUS, a afirmat duminică seară, după ce numărul de voturi din străinătate a ajuns la o cifră mare, că este nevoie să crească numărul parlamentarilor care îi reprezintă pe românii din diaspora.
„Salut participarea-record la vot a românilor din Diaspora. Consider că este o urgență amendarea legii electorale, astfel încât aceștia să fie reprezentați de un număr de parlamentari proporțional cel puțin cu participarea lor la vot”, afirmă Cioloș, duminică seară, pe pagina de Facebook.

Fostul premier argumentează că „astăzi, voturile din Diaspora înseamnă aproximativ 10% din totalul voturilor, dar Diaspora are doar 1,5% din locurile din parlament”.

Dacian Cioloș spune că acest lucru „este o încălcare flagrantă a principiului egalității cetățenilor și, implicit, cu cel al egalității între voturile acestora. Or, ce fel de vot egal este acesta? Românii, oriunde s-ar afla, trebuie încurajați să voteze, pentru că astfel ei păstrează legătura cu țara, iar țara păstrează speranța că într-o zi se vor întoarce”.

„Dar dincolo de modificarea legislației electorale, îmi doresc să văd un număr cât mai mare de români plecați din țară întorcându-se pentru a se implica direct, chiar prin candidaturi, la alegerile locale de anul viitor”, mai spune președintele PLUS.

În prezent, în urma alegerilor parlamentare din 2016, românii din străinătate sunt reprezentați de patru deputați și doi senatori, de la USR, PNL și PMP.