ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE - Conform sursei citate, deputatul a anunțat că retrage propunerea legislativă, după reacțiile de revoltă generate.
 
Potrivit unei propuneri legislative, pisicile considerate a fi fără stăpân puteau fi capturate, duse în adăposturi și, după caz, eutanasiate, a relatat Știripesurse.

"În sensul prezentei ordonanțe de urgență, expresia 'animal fără stăpân' are următoarea semnificație - orice câine sau pisică crescut, adăpostit, ținut pe domeniul public, în locuri publice sau în spațiile adiacente acestora, în afara proprietății stăpânului sau deținătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv identificat prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor", prevede propunerea legislativă inițiată de deputatul neafiliat Daniel-Liviu Toda și susținută de alți cinci deputați neafiliați, potrivit Agerpres.
 
Potrivit proiectului, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București, au obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.

De asemenea, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București, au obligația de a amenaja și de a suplimenta din fonduri proprii în funcție de necesități, în anumite condiții prevăzute de proiect, adăposturile publice pentru animale fără stăpân și au totodată obligația de a încadra în serviciile specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân cel puțin un tehnician veterinar pentru evidență și supraveghere.

Prinse, adăpostite 30 de zile, apoi eutanasiate

Animalele fără stăpân vor fi cazate în adăposturile serviciilor pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare. Populația trebuie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopție sau revendicare, prin afișare la sediul adăpostului și al serviciului specializat.

Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanți din partea organizațiilor neguvernamentale pentru protecția animalelor, în baza fișei de observație, vor putea fi eutanasiate de îndată, prevede propunerea legislativă.

"Totodată, animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepția motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanță de urgență", mai stipulează proiectul.

Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate.

Cheltuielile necesare aducerii la îndeplinire a procedurilor prevăzute de actul normativ se suportă din bugetul local sau din alte surse.

Acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare/adopție se realizează cu respectarea normelor și măsurilor sanitar-veterinare referitoare la protecția animalelor, iar la acestea vor participa și reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor.

Reprezentații asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor vor participa la aceste acțiuni, atât în cadrul adăposturilor publice din cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân, cât și în cadrul adăposturilor private care sunt în parteneriat cu Consiliile locale.

Împiedicarea participării reprezentanților asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor la aceste acțiuni se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Proiectul mai prevede, între altele, că la nivelul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân se înființează Registrul de evidență a animalelor fără stăpân capturate de pe raza unităților administrativ-teritoriale, gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari.

Identificarea animalelor cu stăpân se suportă de către aparținător.

Inițiatorul arată, în expunerea de motive, că până astăzi s-a reglementat exclusiv modul de gestionare a populației de câini de rasă comună și "s-a pierdut din vedere populația tot mai numeroasă de pisici din rasa comună".

"Chiar dacă acestea nu pun în pericol oamenii, trebuie să avem în vedere faptul că numărul lor tot mai mare determină, în ciuda sancționării penale a uciderii lor sau a relelor tratamente aplicate, imposibilitatea procurării hranei și transmiterea unor maladii specifice care se traduc prin suferințe comune. Pe de altă parte, inexistența unui cadru legislativ care să reglementeze gestionarea populației pisicilor fără stăpân înseamnă imposibilitatea pentru unitățile administrativ-teritoriale de a aloca fondurile necesare adăposturilor, tratamentului și sterilizării lor. Nu în ultimul rând, inexistența obligativității microcipării pisicilor permite mai ușor abandonarea lor de către proprietari. Astfel, se impune modificarea și completarea prevederilor OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân prin acordarea unui tratament identic și pisicilor", susține inițiatorul.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată.