ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O manifestație împotriva „dictaturii coronavirusului” la care participau circa 18.000 de oameni (conform datelor autorităților, iar 22.000 conform înregistrării prealabile -n.r.) în centrul capitalei Germaniei a fost dispersată sâmbătă de forțele polițienești, pe motiv că unii dintre participanți nu respectau măsurile de prevenție impuse în contextul epidemiologic actual.
 
Deși în capitala Germaniei au fost interzise protestele critice la adresa gestionării crizei sanitare, o decizie a Înaltei Curți Administrative a Berlinului și landului Brandenburg a anulat interdicția emisă de Poliție cu privire la protestul de sâmbătă, dându-le câștig de cauză organizatorilor acestuia. Cu toate că cei 3.000 de polițiști mobilizați la fața locului s-au conformat deciziei judecătorești, ei au invocat ulterior nerespectarea distanțării fizice de către manifestanți pentru a interveni să dizolve adunarea publică. Pe drumul lor spre casă, unii dintre cetățenii revoltați au continuat cu sit-in-uri și blocaje în Berlin. 

Poliția i-a dispersat sâmbătă pe manifestanții împotriva restricțiilor pandemice, după ce unii dintre cei aproximativ 18.000 de participanți nu au respectat regulile sanitare, relatează AFP și dpa, citate de Agerpres.
 
„Distanțarea minimă nu este respectată de majoritatea manifestanților în pofida cererilor repetate” ale forțelor de ordine, a anunțat poliția, iar „de aceea nu există altă posibilitate decât dizolvarea adunării”.

Poliția din Berlin a precizat sâmbătă pe Twitter că a avut o discuție cu organizatorul principal al demonstrației, pe care l-a atenționat că participanții nu respectă distanțarea minimă și nu poartă măști.

Ulterior, poliția a anunțat că va dispersa manifestația, întrucât „toate măsurile anterioare nu au dus la respectarea solicitărilor”.

Circa 3.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a monitoriza ceea ce s-a dorit a fi o manifestație și un lung marș organizat de Querdenken 711, pentru care s-au înregistrat 22.000 de oameni. 

Participanții au afișat bannere cu mesaje precum „Opriți nebunia coronavirusului!” sau „Puneți capăt dictaturii coronavirusului!”, iar unii au cerut demisia guvernului și încetarea restricțiilor sanitare.

Oamenii s-au adunat sâmbătă în zona Porții Brandenburg din centrul Berlinului, de unde plănuiau să plece în marș pe un traseu din capitala Germaniei.

Manifestația a fost permisă după o decizie a Înaltei Curți Administrative a Berlinului și landului Brandenburg, care a confirmat sâmbătă că o interdicție emisă anterior de poliție nu era valabilă. Ținerea manifestației a fost însă condiționată de respectarea restricțiilor sanitare, printre care distanțarea fizică, a precizat un purtător de cuvânt al tribunalului administrativ. Nu este clar dacă această distanțare nu a fost menținută din lipsă de spațiu sau din nesupunere civică în fața „noii normalități”.

După ce poliția a dispersat manifestația, cetățenii revoltați aflați în retragere din centrul Berlinului au continuat pe traseu cu sit-in-uri și blocaje, potrivit dpa, citate de Agerpres. https://www.agerpres.ro/mondorama/2020/08/29/blocaje-si-sit-in-uri-la-berlin-dupa-dispersarea-de-catre-politie-a-manifestatiei-anti-corona--564189

Printre protestele neobișnuite s-au aflat un sit-in de circa 40 de persoane pe strada Schiffbauerdamm și un blocaj pe Universitaetsstrasse, tot în centrul capitalei germane.

Poliția a precizat că o persoană a fost arestată după ce a aruncat cu o sticlă, iar un container a fost incendiat pe Friedrichstrasse, o arteră comercială foarte circulată.

În imaginile prezentate de presa locală pot fi văzuți manifestanți târâți de polițiști de la locul protestelor. Efectivele forțelor de ordine desfășurate în întregul oraș se ridică la un număr de aproximativ 3.000 de agenți, a mai informat dpa.

În capitală și alte orașe din Germania, manifestații împotriva corona-dictaturii se țin la fiecare sfârșit de săptămână, încă din perioada stării de urgență, când participarea era limitată la câteva zeci de persoane, dar nu interzisă. Proteste similare au avut loc sâmbătă la Paris, Londra și în alte orașe europene.