ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medici, cadre medii și personal auxiliar de la Spitalul Colentina din Capitală au semnat o petiție prin care solicită redeschiderea unității medicale și pentru pacienții non-COVID, invocând faptul că unitatea cu 867 de paturi tratează în prezent mai puțin de 100 de infectați asimptomatici cu coronavirus, informează Agerpres

„În situația actuală, după depășirea vârfului pandemiei, în care există o răspândire comunitară a virusului, când toate unitățile spitalicești ar trebui să fie capabile să gestioneze pacienții suspecți și confirmați cu SARS-CoV2, blocarea globală a uneia dintre cele mai performante unități spitalicești multidisciplinare din București este total lipsită de logică! Este evident, așa cum a fost și până acum, că pacienții noștri nu pot fi preluați de alte spitale în aceste condiții. Cu toate acestea, deși spitalul a depus de o săptămână toată documentația pentru obținerea avizului temporar de funcționare, la Direcția de Sănătate Publică (pentru a da posibilitatea și celorlalți pacienți de a se adresa spitalului, nu doar a celor COVID), eliberarea acestui document întârzie în mod nejustificat, invocându-se mereu alte pretexte”, se arată în petiția semnată în prezent de aproximativ 300 de persoane.

Autorii subliniază că spitalul trata până în luna martie peste 20.000 de pacienți în fiecare lună, „cei mai mulți pentru probleme de sănătate severe, foarte multe intervenții medicale fiind unice la nivelul țării, iar unele chiar și în lume”.

„La declanșarea pandemiei cu coronavirus, am înțeles nevoia de a ne implica pentru salvarea vieților semenilor noștri care s-au îmbolnăvit; am răspuns imediat solicitării Ministerului Sănătății de a ne implica, în formula de spital suport COVID. Dar această participare nu se putea face decât în limitele expertizei noastre de specialitate (nefiind medici cu specialitate de Boli infecțioase), pentru a evita malpraxisul. Și, totuși, pe lângă pacienți cu probleme care țineau de specialitățile noastre, am primit și am îngrijit și pacienți asimptomatici, dar infectați cu SARS-Cov2. Am înțeles acest lucru ca pe o consecință a unei situații excepționale, temporare, de urgență”, precizează sursa citată.

Medicii semnatari ai petiției menționează însă că România nu a fost afectată de valul pandemic atât de grav, precum țări ca Italia, Spania sau Statele Unite, iar în lunile martie și aprilie, spre vârful pandemiei, la Spitalul Colentina au fost internați 400 de pacienți, care au fost îngrijiți de nu mai puțin de 258 de medici și de aproape 1.000 de asistenți medicali, personal medical auxiliar, biologi, biochimiști și farmaciști, „cu toții de alte specialități decât cea de boli infecțioase”.

În prezent, în spital sunt internați sub 100 de pacienți, „majoritatea dintre ei asimptomatici și fără alte probleme de sănătate care să necesite spitalizarea”, dar „spitalul este în continuare blocat, redus la o minimă activitate în afara profilului său medical”.

„250 de medici, pentru formarea cărora s-a investit considerabil, se deprofesionalizează, fiind forțați să lucreze într-un domeniu în care nu sunt specializați, confruntându-se cu nemulțumirea pacienților asimptomatici (și a familiilor lor), internați în spital doar pentru izolare, pe care cei mai mulți o consideră nejustificată. Această abordare, ciudată din punct de vedere medical, a determinat Avocatul Poporului să lanseze o procedură de 'monitorizare pentru suspiciunea de tortură și rele tratamente aplicate pacienților cu COVID', demers profund umilitor pentru întreg personalul medical, care nu e responsabil de modul în care se face internarea în spitale a celor depistați cu infecție SARS-CoV2, dar își face meseria cu bună credință și în condiții dificile”, se arată în petiție.

Semnatarii menționează că, în toată această perioadă, „zeci de mii de pacienți non-COVID au fost lipsiți în mod inacceptabil de serviciile medicale la care aveau dreptul și de care depindeau”.

„Strategia este profund periculoasă pentru pacienți, dar și costisitoare pentru spital și pentru sistem, determinând o risipă de resurse materiale și financiare dificil de justificat și de recuperat. După știința noastră, Spitalul Clinic Colentina, din rațiuni neclare, (proximitatea față de Institutul Național de Boli Infecțioase 'Prof. Dr. Matei Balș' este greu de invocat, atâta timp cât pacienții au fost mereu transportați cu izoleta și cu ambulanța), a fost singurul spital din țară de o asemenea dimensiune și fără compartiment de boli infecțioase, închis în totalitate accesului general”, mai reiese din petiție.