ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestele începute sâmbăta trecută la Paris împotriva legii securității globale, prin care se interzicea fotografierea/filmarea polițiștilor și publicarea unor astfel de materiale, sub pedeapsa cu închisoarea sau amenzi usturătoare, considerate a aduce atingere libertății presei, au constinuat și în această sâmbătă. Din păcate, manifestația din 28 noiembrie, care se dorea un „marș al libertăților” și care a reunit cel puțin 46.000 de persoane (conform autorităților), a degenerat în violențe de stradă, după ce forțele de ordine au încercat să întrerupă protestul. Acțiuni similare, dar nu cu același deznodământ, au avut loc în peste 70 de orașe ale Franței, potrivit AFP, citate de Agerpres

Spre sfârșitul după-amiezii, un chioșc de ziare, intrarea în Banca Națională a Franței și o braserie din apropiere au fost incendiate, lângă Piața Bastiliei, necesitând intervenția pompierilor. În jur, grupuri de manifestanți foarte mobili și îmbrăcați în negru aruncau proiectile de toate soiurile asupra forțelor de ordine, care răspundeau cu tiruri de gaze lacrimogene, relatează agenția de presă franceză.

Mai mulți manifestanți răniți primeau îngrijiri de la alți manifestanți sau de la echipaje medicale. În jurul statuii din piață, protestatarii scoteau pietre din pavaj pentru a le arunca asupra forțelor de ordine, care și-a sporit tirurile de gaze lacrimogene.

Dacă în urmă cu o săptămână la Paris au protestat mai degrabă jurnaliștii și activiștii pentru drepturile omului, subiectul fiind apărarea statului de drept și a libertății de exprimare, de data aceasta li s-au alăturat și partide de stânga, sindicate, ONG-uri, care au adăugat la tematica protestului și subiecte precum rasismul sau abuzul de putere al polițiștilor. Din imaginile surprinse la fața locului, noua manifestare seamănă mai degrabă cu cele puse la cale în SUA de mișcarea Black Lives Matter, observându-se și o schimbare a publicului participant, prin înmulțirea prezenței tinerilor îmbrăcați în negru și a persoanelor de culoare.

Alte peste 70 de orașe din Franța s-au confruntat sâmbătă cu manifestații similare celei din Paris. La Lyon, unde au ieșit în stradă circa 7.500 de persoane, au fost răniți cu proiectile mai mulți protestatari și trei polițiști, potrivit datelor oficiale.