ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Siria suferă de foamete mai mulți oameni ca oricând, iar situația s-ar putea agrava, au avertizat mai multe organizații neguvernamentale luni, în ajunul unei conferințe internaționale privind ajutoarele umanitare, care se va ține la Bruxelles, transmite AFP, citată de Agerpres

La peste 9 ani de la începutul războiului civil din Siria, luptele au scăzut în intensitate, dar urgența socială persistă: taberele de refugiați sunt supraaglomerate, iar populația strămutată este de ordinul milioanelor și este dependentă de ajutoarele umanitare.

„În prezent, circa 9,3 milioane de sirieni merg la culcare flămânzi, iar alte două milioane sunt în pericol de a ajunge în aceeași situație”, au avertizat mai multe organizații neguvernamentale internaționale într-un comunicat comun. În Siria, insecuritatea alimentară afectează cu 42% mai mulți oameni decât anul trecut, arată textul semnat, printre alții, de Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC), Oxfam, CARE și Mercy Corps.

„Sirienii, care au suferit deja practic un deceniu de război și strămutări, se confruntă în prezent cu un nivel de foamete fără precedent”, afirmă aceste organizații, atrăgând atenția că „dacă finanțările și accesul umanitar nu se ameliorează, numeroși sirieni, în special refugiații, vor fi și ei la limita foametei”.

„Asistența internațională este acum mai necesară ca oricând”, susțin semnatarii comunicatului.

Conferința ce va avea loc marți la Bruxelles, sub patronajul ONU și al Uniunii Europene, urmărește să încurajeze donatorii să îi ajute mai mult pe cei afectați de conflictul din Siria, atât la fața locului, cât și în străinătate.

Războiul început în 2011 în Siria s-a soldat până acum cu peste 380.000 de morți și a obligat jumătate din populație să se refugieze în alte regiuni din țară sau peste hotare.