ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri așa-numite „măsuri de relaxare” de la 1 august, care sunt de fapt diminuări minore ale restricțiilor existente, dar care presupun PAȘAPORTIZAREA SOCIETĂȚII. Cu alte cuvinte, libertatea de a participa la evenimente și contexte sociale este acordată doar celor 3 categorii privilegiate de pașaportul „sanitar”: vaccinaților, testaților sau vindecaților. Atenție, chiar și aceștia trebuie să poarte MASCĂ! Tot ca o noutate, se introduce pentru prima dată condiționarea accesului în anumite spații închise (restaurante, baruri, discoteci ș.a.) exclusiv de vaccinarea cu serurile experimentale. Ceea ce desființează, practic, argumentul sanitar (sănătoși sunt și testații sau vindecații) și duce la și mai multă discriminare în societatea noastră „liberă” și „democrată”. Dar nu numai libertatea de mișcare, de asociere și deîntrunire este în continuare încălcată/restricționată, ci și dreptul de a PROTESTA, după cum veți vedea mai jos.

„Am aprobat măsurile de relaxare a restricțiilor de la 1 august. Relaxare este un cuvânt puternic astăzi, pentru că nu se relaxează foarte mult aceste măsuri, multe dintre ele sunt menținute. Aș menționa activitățile cultural-artistice și de divertisment organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane în localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Condiție foarte importantă - participanții trebuie să fie vaccinați, trecuți prin boală sau testați", a precizat Cîțu, citat de Agerpres, după ședința de Guvern de miercuri, 28 iulie 2021.

Ce n-a spus Cîțu este că, dacă participarea la asemenea locuri sau evenimente e condiționată ÎN AER LIBER de vaccinare, testare sau dovada vindecării (condițiile pașaportului „sanitar”), LA INTERIOR e valabilă EXCLUSIV VACCINAREA. 

Măsurile aprobate pe 28 iulie de Cîțu sunt cele propuse pe 27 iulie de CNSU (al cărui președinte formal e tot Cîțu, dar la procesele contra CNSU se cere ca intervenient DSU, structura condusă de Raed Arafat) și prevăd, printre aletele, condiționarea accesului în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri de vaccinarea completă a participanților, precum și limitarea dreptului de a protesta la un număr de maximum 100 de persoane (dacă incidența cazurilor depășește 2 la mia de locuitori) sau la 500 de persoane (dacă incidența cazurilor este sub 2 la mia de locuitori). Iar asta în condițiile în care cel mai recent protest anti-restricții din București a totalizat, potrivit organizatorilor, circa 2.000 de participanți.

Potrivit Agerpres, în Hotărârea CNSU nr. 50, adoptată luni seară, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării cu COVID-19.

 

Citiți și: BOMBĂ: CDC renunță la metoda de diagnosticare RT-PCR a noului coronavirus și încurajează laboratoarele și centrele de testare să se aprovizioneze cu teste alternative până la finele anului

În același timp, activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate, testate sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

CNSU a mai decis ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară (descrise mai sus), în intervalul orar 5,00 - 02,00.

Vor putea participa la evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) maxim 200 de persoane în spații deschise sau 150 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5,00 - 02,00.

De asemenea, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) va fi permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00 - 02,00 și dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului cu schema completă, testate negativ sau fac dovada trecerii prin boală.

Numărul maxim de participanți la evenimente private poate crește la maximum 400 de persoane, cu respectarea condițiilor de protecție sanitară, în zonele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

La stabilirea numărului maxim de persoane participante la evenimente private nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Tot de la 1 august se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise să fie permisă cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate cu schema completă, testate sau fac dovada trecerii prin boală.

Dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, începând cu 1 august organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise va fi permisă cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane și respectarea celorlalte condiții de protecție sanitară.

Conform CNSU, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea competițiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului.

Se permite, de asemenea, desfășurarea activităților recreative și sportive în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

De la 1 august, organizarea de mitinguri și demonstrații va fi permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu un număr de maximum 500 de persoane dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, cu respectarea următoarelor reguli de protecție sanitară:
 
a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil;
d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2. 
 
Organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, va fi permisă de la 1 august cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior și 200 în exterior, cu respectarea măsurilor sanitare, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și cu un număr de maximum 250 de persoane în interior și 300 în exterior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Nu în ultimul rând, se propune desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00 - 02,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și până la capacitatea maximă dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. CNSU a mai stabilit în acest caz că participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare. Prin urmare, nu doar corona-scepticii sunt excluși, dar și cei testați sau vindecați.