ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:30 Guvernul a aprobat, în ședința de joi, a UNSPREZECEA prelungire a stării de alertă pe teritoriul României „cu maximum 30 de zile”. Aceasta intră în vigoare de marți, 13 aprilie, păstrând în vigoare toate restricțiile existente și oferind derogări pentru creștinii ortodocși în noaptea de Înviere și pentru mahomedani în noaptea dinaintea sărbătorii Ramadanului. Pentru că pe 1 mai ar trebui să înceapă sezonul estival pe litoralul Mării Negre, hotărârea limitează gradul de ocupare a unităților de cazare din stațiuni la cel mult 70% din capacitate.


Elemente de noutate:

  • În zilele de 23 și 30 aprilie, în toate localitățile, operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, își pot organiza și desfășura activitatea în intervalul orar 5:00 - 20:00.

  • Va fi ridicată interdicția de circulație pe timp de noapte în perioada 1 mai - 2 mai, în intervalul orar 20:00 - 5:00, pentru deplasarea și participarea creștinilor ortodocși la slujbele religioase din Noaptea de Înviere.

  • Va fi ridicată interdicția de circulație pe timp de noapte în perioada 8 mai - 9 mai, în intervalul orar 20:00 - 5:00, pentru a participa mahomedanilor la sărbătoarea Ramadanului.

  • Se impune limitarea gradului de ocupare a unităților de cazare din stațiunile de pe litoralul Mării Negre la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora. Sunt avute în vedere stațiunile Mamaia Nord, Năvodari, Mamaia și Mamaia-Sat, Constanța, Agigea, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Tuzla, Costinești, Neptun-Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche.
 
Circulația în noaptea de Înviere va fi permisă până la ora 5.00, iar magazinele vor rămâne deschise până la ora 20.00 vineri, înainte de Paște, propune premierul Florin Cîțu CNSU.

 

„Propuneri importante pe care le transmit astăzi CNSU - pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00”, anunță Florin Cîțu, citat de SpS.

De asemenea, el propune ca magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște.

„Stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte)”, este cea de-a treia propunere transmisă CNSU.

Propunerile ne aduc aminte de suta de lei oferită de Ceaușescu populație în decembrie 1989, când era pe făraș.

După părerea noastră, este mai curând o cedare, pentru că de data aceasta nimeni nu ar mai fi putut stăvili credincioșii de Paști.