ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi, că Legea privind neînstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile naționale va fi abrogată, ca un semnal pentru piața de capital, în sensul atragerii de noi investiții străine în România, transmite Agerpres.

"Vom abroga acea lege, cu totul. (...) Aici nu este vorba de înstrăinare a acțiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiții și pentru a se dezvolta. Și atunci, bineînțeles, că o parte din acțiuni sau din proprietatea acestor companii este transferată, în schimbul acestui capital, altor acționari. Se întâmplă peste tot în lume. Și, mai mult de atât, ceea ce am observat și în România, dar și în alte țări, acolo unde am avut astfel de injecții de capital și au venit după aceea cu un management performant, cu o guvernanță corporativă, (...) acele companii au fost salvate, au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au plătit taxe la buget. Asta este rețeta pe care vrem să mergem", a explicat Cîțu, într-un interviu la Radio Guerrilla.

El a adăugat că România vrea să dea un semnal că are o economie modernă, care știe să lucreze cu instrumentele pieței de capital.

"Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem. Nu, este un semnal pe care-l dăm pieței de capital, investitorilor străini că în România proprietatea privată este sfântă, în primul rând, și, în al doilea rând, că nu suntem o țară care nu dorește să vină investitori. Deci, suntem o economie deschisă, o economie modernă, care știe să lucreze cu instrumentele pieței de capital", a declarat prim-ministrul.
 
Capital amintește că Guvernul Orban a dorit, încă din toamna anului trecut, scoaterea activelor companiilor de stat din rândul interdicțiilor prevăzute de Legea nr. 173/2020, pentru a le putea înstrăina prin vânzare.

Astfel, notează sursa citată, companiile de stat ar fi putut rămâne astfel doar entități juridice pe hârtie, după ce ar fi rămas fără activele lor cele mai valoroase, pe care Guvernul intenționa să le vândă. Dar și o întoarcere la metoda privatizării prin vânzarea de active, care a dus la punerea pe butuci a industriei și economiei românești în anii ’90.