ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă a decis retragerea militarilor români din Afganistan. Decizia a fost luată miercuri, la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, pe fondul retragerii forțelor americane până la 11 septembrie 2021, informează antena3.

"Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați am adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocați în prezent, România va acționa în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii", a anunțat ministrul pe pagina de facebook.

În aceeași direcție, Joe Biden a declarat că "Este timpul ca trupele americane să vină acasă. Vom începe retragerea finală pe 1 mai anul acesta. Nu ne vom grăbi să plecăm. O vom face în mod responsabil, deliberat și sigur și o vom face în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri, care au acum mai multe forțe în Afganistan decât noi”, citează antena3.

Așadar, trupele americane, precum și ale aliaților NATO, vor părăsi Afganistanul definitiv pentru prima dată în ultimii 20 de ani, de când a început invadarea Afganistanului, în octombrie 2001.