ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicolae Ciucă are noi ajutoare. Robotul Ion va avea rolul să preia mesajele din mediul online și va prezenta Guvernului problemele de zi cu zi ale românilor, potivit RTV.

„Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel național și internațional pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială. Numele lui este ION și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI. Va primi un rol de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui e să ne ajute pe noi să îi putem ajuta mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, problemele și cu dorințele românilor”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Sarcinile lui ION sunt scanarea rețelelor sociale și „identificarea, extragerea și clusterizarea informațiilor relevante pentru decidenții politici” precum și „diseminarea informațiilor către decidenți politici pe baza principiului need-to-know pentru implementarea politicilor publice relevante.”

ION a fost dezvoltat de către cercetătorii români. Este „un sistem care folosește inteligență artificială pentru a capta rapid și automat părerile, doleanțele românilor, folosind informațiile din spațiul public”, a spus șeful Executivului,

Potrivit dezvoltatorilor, care sunt la rândul lor români, foarte lăudați de Nicolae Ciucă:  „importanța postărilor va fi dată, tehnic, de „numărul de aprecieri (în cazul Facebook, numărul de likes și de comments). Ulterior, va fi efectuată extragerea din postările relevante a temelor de interes folosind metode de Natural Language Processing și Deep Learning”.

„Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu care nu au vrut, prin acest proiect, decât să dea o voce românilor”, le-a transmis Ciucă dezvoltatorilor acestui proiect.