ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!

Aproximativ 12.000 de cazuri de afecțiune cunoscută sub numele de „ciuperca neagră” au fost raportate în India, majoritatea la pacienții care se recuperează după Covid-19. Această infecție severă este în mod normal foarte rară și are o rată de mortalitate de aproximativ 50%. Unii experți medicali au sugerat că în India s-au înregistrat cazuri în creștere din cauza prevalenței ridicate a diabetului, mai ales a celui nedepistat, informează BBC.

Înainte de pandemia de Covid, cel puțin 38 de țări din întreaga lume au raportat cazuri de mucormicoză, cunoscută mai frecvent sub numele de „ciuperca neagră”. India și Pakistanul aveau cele mai mari rate, cu aproximativ 140 de cazuri la un milion anual, potrivit Leading International Fungal Education. Dr. David Denning de la Universitatea din Manchester, expert în infecții fungice, spune că numărul de cazuri de ciupercă neagră raportate în India era „uriaș, mai mare decât în orice altă parte a lumii”, cu mult înainte de pandemie.

„Mucormicoza este strâns legată de diabetul prost controlat și există foarte mult [diabet] în India”.

În cazul pacienților care se recuperează după Covid-19, potrivit unei cercetări recente care a analizat cazuri la nivel mondial, 94% dintre cei care au avut infecția fungică sufereau și de diabet.

Ce altceva ar putea cauza ciuperca neagră?

Experții sugerează, de asemenea, că utilizarea fără discernământ a steroizilor pentru unele tratamente Covid ar putea fi legată de mucormicoză sau de alte infecții fungice. Doi steroizi prescrisi pe scară largă - dexametazona și metilprednisolonul - sunt utilizați la pacienții cu Covid din India pentru a reduce inflamația cauzată de răspunsul imunitar al organismului.

Cu toate acestea, în condițiile în care spitalele și medicii sunt copleșiți de un număr tot mai mare de cazuri, există dovezi că acești steroizi sunt luați fără supraveghere medicală.

Autoritățile indiene au avertizat recent împotriva unei astfel de automedicații, care poate avea consecințe foarte grave, inclusiv, spune Dr. Denning, un risc crescut de a dezvolta mucormicoză.

Un studiu efectuat în Marea Britanie pe aproximativ 2.000 de pacienți cu Covid a arătat că dexametazona a contribuit la reducerea mortalității la cei cu o infecție moderată sau severă, dar că ar putea fi potențial dăunătoare pentru cei cu o infecție ușoară. 

Studiul respectiv a demonstrat eficacitatea steroizilor atunci când sunt utilizați în cadrul unui spital. Cu toate acestea, se pare că unele state din India au distribuit dexametazonă populației în kiturile de izolare la domiciliu.

„Reiese foarte clar (prin studii) că mai mulți steroizi nu echivalează cu un tratament mai bun”, a declarat Dr. Denning.