ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul României a decis să voteze împotriva majorității UE care a decis prelungirea certificatului de vaccinare cu încă un an. Motivația senatorilor a fost aceea că perioada de 1 an, propusă de Comisia Europeană, este mare, dat fiind faptul că vaccinurile actuale nu acoperă noile tulpini circulante și că până anul viitor pot apărea și alte tulpini. Totodată, Senatul a recomandat ca termenul de folosire a certificatului să nu depășească 30 iunie 2022.

Senatul a decis că prelungirea cu încă un an a certificatului de vaccinare nu este oportună și a solicitat transmiterea acestei opinii instituțiilor europene, în contextul votului European pentru adoptarea prelungirii. Astfel, în Monitorul Oficial din 21 iunie, au apărut două Hotărâri ale Senatului României, datate din 15 iunie.

Una dintre acestea a fost Hotărârea referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/954 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de Covid-19 (certificatul digital al UE privind Covid) referitor la resortisanții țărilor terțe aflați în situație de ședere legală sau care au reședință legală pe teritoriul statelor membre, pe durata pandemiei de Covid-19.

”Senatul României constată că propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/954 respectă principiile subsidiarității și proporționalității. Senatul României consideră că perioada de 1 an, propusă de Comisia Europeană, pentru prelungirea perioadei de aplicare prevăzute la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2021/954, este mare, dat fiind faptul că vaccinurile actuale nu acoperă noile tulpini circulante și că până anul viitor pot apărea și alte tulpini”, se arată în documentul adoptat de Senat. Totodată, forul parlamentar recomandă, conform avizului Comisiei pentru sănătate, ca termenul perioadei de aplicare să nu depășească data de 30 iunie 2022.

Libera circulație

Cea de-a doua Hotărâre adoptată de Senat a fost cea referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/953 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și vindecarea de Covid-19 (certificatul digital al UE privind Covid), pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de Covid-19. În acest document, senatorii au constatat că regulamentul respectă principiile subsidiarității și proporționalității și au apreciat includerea testelor antigenice de înaltă calitate printre tipurile de teste în baza cărora se poate elibera un certificat de testare. Pe de altă parte, Senatul României consideră că perioada de 1 an, propusă de Comisia Europeană, pentru prelungirea perioadei de aplicare prevăzute la articolul 17 din Regulamentul (UE) 2021/953 este mare, invocând aceeași ineficiență a vaccinurilor actuale și solicitând ca, de la 1 iulie, certificatele de vaccinare să dispară.

Cum a votat Iohannis?

Hotărârea Senatului nu are niciun efect acum, ne spune europarlamentarul Maria Grapini. Consiliul European a votat în 13 iunie, iar Senatul a adoptat hotărârile în 15 iunie, cu publicare în Monitorul Oficial abia în 21 iunie. ”Ar fi trebuit să-i dea această hotărâre, ca poziție a țării, președintelui României, Klaus Iohannis, care ne reprezintă în Consiliul European. Deocamdată, regulamentul s-a întors de la Consiliul European în Parlament, ceea ce înseamnă că a fost de acord Consiliul cu regulamentul. Noi nu știm ce poziție a avut președintele României la Consiliul European, pentru nu comunică niciodată, deși este obligatoriu. Miercuri Parlamentul European a votat Regulamentul de prelungire a certificatului verde cu încă un an. Comisia LIBE a votat prelungirea, pentru că am fost doar 11 oameni, printre care și eu, care am votat împotrivă, și 50 au votat pentru. Și, ca procente majoritare, ce trece în Comisia LIBE trece și de plenul Parlamentului”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Parteneriat NAȚIONAL