ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europa se cutremură din nou de spaimă, după ce OMS-ul și Comisia Europeană au dat alerta privind o nouă variantă Covid, de data aceasta africană, care ar face ravagii. Foarte curios este însă faptul că în țările africane incriminate este liniște și pace, numărul infectărilor cu ultracontagioasa variantă cu 30 de mutații fiind aproximativ la fel de scăzut ca și până acum.

Pentru că varianta Delta s-a răsuflat, alarmiștii de serviciu au aruncat din nou Europa în panică, sub amenințarea unei supervariante de Covid, venită tocmai de prin zona Africii de Sud, unde, de fapt, nimeni nu se agită. Se pare că variantele astea exotice, cum a fost cea indiană, redenumită Delta, nu par să-i afecteze pe băștinași, pentru că în India, în afara unui vârf de două săptămâni, varianta i-a lăsat în pace, țara având de prin iunie până în prezent o rată de incidență cumulată de 0,1 la mia de locuitori.

Dar să vedem cum stau lucrurile în țările în care a apărut varianta mega contagioasă, care rade tot ce întâlnește în cale. Africa de Sud avea un număr de cazuri noi în 14 zile, între 12 și 25 noiembrie, de 27.522, la o populație de 89,7 milioane, spre deosebire de România, care raporta, în aceeași perioadă, 41.454 de cazuri la o populație de 19,2 milioane de locuitori. În 25 noiembrie, Africa de Sud înregistra 2.465 de cazuri și 114 decedați, iar România, 2.104 cazuri și 212 decedați. Namibia înregistra în 14 zile 106 cazuri, Botswana – 1.208, Lesotho – 48 și eSwatini – 49 de cazuri.

Cu toate acestea, Marea Britanie a anunțat că a interzis temporar zborurile din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho și eSwatini începând de vineri, iar călătorii britanici care se întorc din aceste destinații vor trebui să intre în carantină. Totodată, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că va propune țărilor UE să suspende zborurile către regiunea Africii de Sud din cauza apariției acestei noi variante a virusului Covid-19.

Ocolirea sistemului imunitar
 
Noua variantă africană ar avea un număr extrem de mare de mutații, iar proteina spike ar arăta diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile, spun cercetătorii sud-africani, care cred că aceasta pare să fie și foarte transmisibilă.

„Ceea ce ne îngrijorează este faptul că această variantă ar putea să aibă nu doar o transmisibilitate sporită, deci să se răspândească mai eficient, dar ar putea, totodată, să fie capabilă să ocolească sistemul imunitar și protecția pe care o avem în sistemul nostru imunitar”, au afirmat cercetătorii sud-africani. Totodată, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre existența unui scenariu catastrofal, dar posibil, în care nici cei vaccinați, nici cei care au făcut Covid să nu mai fie protejați de o nouă îmbolnăvire. ”În acest caz, ar însemna să luăm totul de la capăt”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Hai cu vaccinarea!
 
Coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că s-a observat, la variantele secvențiate, că într-un timp relativ cazurile cu noua variantă ar fi crescut mai mult decât la Delta, iar rata bazală de reproducere ar fi fost de cel puțin 2. ”Infectările confirmate sunt mai ales în școli și la tineri, care au în comun interacțiunea și mobilitatea crescute. Trebuie să accelerăm campania de vaccinare. Chiar dacă vom avea infecții la persoane vaccinate, mă aștept ca formele să fie mai ușoare la aceste persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de vaccinare.
 
Parteneriat Național.ro