ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cadrele militare trecute în rezervă din MAI și MApN au început să primească ordine de chemare la centrele militare sub pretextul clarificării situației militare. Oamenii care au lucrat în sistem ne spun că este aberant să clarifici o situație a unor oameni care au dosarele în original la centrele militare. În fapt, chemările sunt o pregătire pentru mobilizare, mai ales că unii dintre cei care au primit ordin au fost trimiși la unități militare.

În mod normal, chemările la centrele militare pentru clarificarea situației militare sunt o raritate și acestea se petrec doar în cazurile celor care au făcut armata. În ce privește cadrele militare în rezervă, nu este nevoie de clarificări, dat fiind faptul că acestea au dosarele complete în evidența centrelor. În ultima lună, însă, tot mai mulți rezerviști au fost chemați la centrele militare, prin ordine înmânate la domiciliu de polițiști și jandarmi.

Până acum, avem informații despre chemarea unor cadre militare în rezervă din Ilfov, Timișoara, Bacău, Neamț, Sălaj, Dolj, Bacău, Neamț și Mehedinți. ”Aceste chemări ale rezerviștilor pentru clarificarea situației militare se petrec foarte frecvent în ultima lună. Dar care este scopul lor? Pentru că toate dosarele rezerviștilor se află la centrele militare. Ce clarificare a situației militare, dacă ei au dosarele rezerviștilor la centrul militar de domiciliu? Extrem de rar s-a întâmplat în ultimii ani să cheme pe cineva pentru clarificări, de obicei fac aceste lucruri înainte de mobilizările parțiale. La aceste mobilizări parțiale îi cheamă pe rezerviști și le spun că i-au băgat în planul de mobilizare, ce atribuții au la mobilizare și la ce unitate trebuie să se prezinte. Unii dintre cei chemați pentru clarificarea situației militare au fost trimiși la unitățile militare la care trebuiau să se prezinte. Cunosc pe cineva care este trecut în rezervă ca apt limitat, ceea ce înseamnă că nu mai poate fi chemat, pentru că a fost trecut în rezervă, tocmai pentru că nu mai era apt pentru serviciul militar. Cu toate acestea, a fost chemat și el pentru clarificarea situației militare”, ne-a declarat maior (r) dr. Dan Băzăvan.

Chemări și la instrucție

După chemarea pentru clarificarea situației militare a cadrele militare în rezervă de la MAI și de la MApN, urmează, cel mai probabil, concentrările militare. Însă nu doar cadrele militare în rezervă sunt vizate de MApN. Potrivit unui reportaj realizat de Centrul de Televiziune și Film al MApN, la începutul acestei luni, în Sălaj, s-a desfășurat un exercițiu de mobilizare a rezerviștilor, adică a celor care au efectuat serviciul militar, care s-au antrenat în poligonul Crasna, alături de militarii Regimentului 69 artilerie mixtă Silvania. Antrenamentul, de tip Mobex, a urmărit testarea capacității de comandă și control a regimentului 69 și totodată, completarea acestuia cu resurse umane, prin primirea rezerviștilor, echiparea și instruirea lor în mediul cazon.

”Desfășurăm un exercițiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare. Structurile din sistemul național de apărare, ordine publică siguranță națională, precum și administrațiile publice locale sunt implicate în acest exercițiu”, a precizat general-maior Claudiu-Mihail Sava. Acesta spune că activitatea de instruire, pe lângă tragerea cu armamentul, cuprinde și o etapă de instruire la materialul de artilerie, o instruire de specialitate, precum și câteva ședințe de instrucție de front.

Se completează deficitul

Colonel Ștefan Toader, comandantul Regimentului 69, a afirmat că acest exercițiu presupune completarea unei unități cu rezerviști. ”Ce înseamnă acest lucru? De la un anumit procent de încadrare pe care îl avem noi pe timp de pace, ne vin rezerviștii până la necesarul de război. Suntem foarte mulțumiți că acest procentaj este foarte mare, este cuprins între 91% și 98%, ceea ce înseamnă că rezerva pe care o avem noi este conștientă de sarcinile pe care le are”, a precizat col. Ștefan Toader.

Parteneriat NAȚIONAL

VIDEO MApN: