ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"În bojdeuca unde locuiesc eu, dorm afară și pe vremea asta, în 18 spre 19 septemvrie. De veți avea răbdare, că bunătate totdeauna ați avut, veți întreba poate unde‑i bojdeuca mea? Vă voiu răspunde respectuos: în mahalaua Țicău, ce‑i mai zic și Valea plîngerei, strada Țicăul de sus, no. 4 (dacă se mai poate numi stradă o hudicioară dosnică, plină de noroiu păn’ la genunchi, cînd sînt ploi mari și îndelungate, zise și putrede, și la secetă geme colbul pe dînsa).

Iar bojdeuca de căsuță în care locuiesc eu de vreo 18 ani e de vălătuci și povîrnită spre cădere pe zi ce merge, de n‑ar fi răzămată în vreo 24 de furci de stejar și acelea putrede. Iarna dorm într‑o odăiță toată hrentuită, iară vara într‑un cerdăcel din dos, începînd de pe la maiu și sfîrșind pe la octomvrie, cînd este vremea bună cum îi acum. Așa m‑am deprins”.

Deci sezonul cald ținea "de pe la maiu" până prin octombrie. Sezonul rece de pe la finele lui octombrie până în prima jumătate a lui mai. 

Așa a fost atunci, asta este și acum. Se numește climă temperat continentală. Cine mai trăiește pe la țară, prin felurite bojdeuci mai mari sau mai mici, mai vechi sau mai noi, știe că așa este. Sigur că în ultimii ani iernile au fost relativ blânde. Dar, iarăși, dacă ați sta la țară și v-ar îngheța țevile pentru că a dat gerul de sub minus 10 grade, și ați rămâne fără apă curentă, ați avea o idee destul de clară despre cum rămâne iarna la locul ei și nu se lasă dusă de nicio încălzire climatică. 

Chestia cu încălzirea climatică poate să prindă doar la burghezi urbani care nu simt diferențele de temperatură decât la extreme, care nu știu cum e sa faci focul în mai și nu au idee ce înseamnă să ai un septembrie rece (să dormi afară până în luna octombrie înseamnă să ai temperaturi noaptea de minim 15 grade).
 
Înseamnă să nu ai idee despre diferențele de temperaturi de noapte și de zi. Mai prind la grăbiții care uită că natura are ritmul ei, și că doi, trei ani de ierni fara ger nu înseamnă, la scara planetei, nimic.
 
Doar in aceste condiții de decuplare de la ...mediu poate să funcționeze apocalipticismul climatic.