ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Militarii aliați care petrec sărbătoarea Nașterii Mântuitorului departe de cei dragi, în teatrele de operații de glob sau în cantonați în țări departe de casă pentru antrenamente nu au fost uitați de oficialii NATO. Aceștia au dat publicității un videoclip dedicat miilor de soldați care petrec Crăciunul în unități militare sau îndurând fie gerul în poligoane militare sau pe câmpul de luptă.

Videoclipul conține secvențe filmate la Orzysz, în Polonia, una dintre unitățile miliare NATO unde se află dislocați soldați din România, Marea Britanie, Croația și Statele Unite.

Militarii români au fost menționați și în mesajul oficial de Crăciun al Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta a reiterat aprecierea pe care Alianța Nord-Atlantică o are față soldații români și de profesionalismul acestora.

În mesajul său de final de an, Jens Stoltenberg a mulțumit militarilor aflați sub comandă NATO pentru munca depusă în misiunile internaționale precum cele din Afganistan, Kosovo, Marea Mediterană și Marea Egee.

Pe 15 septembrie 2017, un militar român și-a pierdut viața în misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, în timp ce alți doi camarazi de-ai săi au fost răniți.

„Caporalul Mădălin Stoica a decedat vineri, 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al M.Ap.N. din anul 2002", a transmis la acea vreme MApN.

În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuați pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica și a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

În prezent, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alți aproximativ 300 fiind desfășurați în operații sub comandă/mandat NATO, UE, ONU și OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari români și-au pierdut viața și alți peste 180 au fost răniți.