ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, este acuzată că și-ar fi acordat o serie de drepturi salariale. Agenția Națională de Integritate a demarat o investigație pe acest subiect și a sesizat Parchetul. Inspectorii de integritate susțin că primarul Sector 1 ar fi încasat drepturi nemeritate în valoare de aproximativ 18.000 de lei,  scrie Evenimentul Zilei.

Conform prefectului municipiului București, Toni Greblă, în cazul în care instanța va decide că Clotilde Armand este în incompatibilitate, după sesizarea ANI, aceasta își va pierde mandatul de primar. 

„Am reținut câteva dintre dispozițiile emise de primar, având niște dubii cu privire la legalitatea acestora și am solicitat un punct de vedere la ANI legat de un posibil conflict de interese.
 
Am văzut astăzi comunicatul transmis de ANI și  așteptăm comunicarea oficială, urmând să atacăm în contencios acele dispoziții considerate ilegale. Acestea se vor suspenda de drept până la finalizarea dosarului în instanță.

În prezent beneficiază de prezumția de nevinovăție (Clotilde Armand – n. red.). Legea spune că în cazul în care un primar este găsit în stare de incompatibilitate, mandatul său încetează odată cu rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Dacă acest lucru se va întâmpla, Consiliul Local va desemna un înlocuitor, probabil pe un viceprimar, urmând să fie organizate alegeri anticipate, dacă va mai fi timp”, a declarat Toni Greblă.

Potrivit comunicatului ANI, Clotilde Armand a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”. Proiectul este finanțat din fonduri europene, iar numirea în această poziție i-ar fi adus un folos material în valoare de 18.720 Lei.

„În exercitarea atribuțiilor de primar, Armand Clotilde Marie Brigitte a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului «Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție» finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul de presă al agenției.


Cum a reacționat Clotilde Armand:

„Gata! M-au prins... Glumesc. Nu aveau ce.
 
Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟.

Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare și autoritățile competente care ne-au transmis că totul este corect. Știți, nu facem nimic de capul nostru. 

De asemenea, în cadrul lucrării ce face obiectul comunicatului am răspuns de fiecare data solicitărilor ANI și am depus un punct de vedere însoțit de documente justificative care arată legalitatea activităților pe care le-am desfășurat în calitate de primar al Sectorului 1 București. N-am primit nici un răspuns și mi-a fost refuzat de mai multe ori accesul la dosar. 

Legea spune asta:

- art. 94 alin. 22 din Legea nr. 161/2003:
„nu se afla in situatie de incompatibilitate, in sensul prevederilor alin. (2), functionarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finantat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum si din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile [...].”

Și asta:

art. 16 din Legea nr. 153/2017:
- „(2) Indemnizatiile lunare ale presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene si primarilor si viceprimarilor unitatilor administrativ-teritoriale care implementeaza proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile se majoreaza cu pana la 25%.”

PS: 

Mă bucur că autoritățile sunt vigilente și că își fac treaba. Știam că unul dintre membrii PNL Sector 1 a făcut plângerea la ANI, într-o încercare disperată de hărțuire a mea. Nu avem nicio problemă ca Parchetul și Prefectul să verifice actele și le vom pune la dispoziție toate documentele pe care le vor solicita. Să vedeți acum cum intră în vrie aparatul de manipulare al PSD PNL și să țipe. Nu-i nimic. Mergem după ei.