ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O expoziție cu statui obscene înfățișând entități antropomorfe infernale este găzduită în holul Primăriei Sectorului 1 București, semnalează ȘpS. Aceasta cuprinde o sirenă la bustul gol, o creatură jumătate șarpe, jumătate femeie și un hipopotam biped cu forme feminine umane.

„Poate va amintiti celebrul scandal de la Institutul Cultural Roman, care a organizat la New York, in 2008 (reprezentand Romania), un vernizaj care o infatisa pe Fecioara Maria in maturator REBU, un magarus cu zvastica langa elemente culturale israeliene samd.

Azi, in holul Primariei Sector 1, Dna Primar Armand Clotilde Marie Brigitte a amplasat sculpturile alaturate!
Sunt eu carcotas?!”, se întreabă avocatul Mihai Drăgan, pe Facebook

Primăria Sectorului 1 explică expoziția respectivă într-un cu totul alt mod: „prezentarea unor modalități de exprimare artistică inovative, o replică peste timp la provocarea artistică a sculptorului Constantin Brâncuși”. Doamne, ferește!

„Cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, Primăria Sectorului 1 și Filiala Sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România vă invită,  în perioada 19 februarie-21 martie 2021, la expoziția „Dincolo de canon. Noua sculptură azi” care va avea loc în Holul de Onoare al Primăriei Sectorului 1 din Bd. Banu Manta nr. 9.

Evenimentul își propune să prezinte unele dintre cele mai inovative modalități de exprimare artistică din creația românească de azi propuse de artiștii sculptori/sculptorițe: Alin Caracaș, Mihaela Eftimie, Emil Cristian Ghiță, Radu Panait, Daniel Petria, Adrian Piorescu, Alexandru Ranga, Maria Răducanu, Ștefan Siminic, Teodor Siminic, Irina Tănase, Adriana Untilov, Gheorghe Ulmeanu, Florin Zhu. Curatorii expoziției sunt Călin Stegerean și Reka Csapo Dup.

Expoziția a fost organizată la invitația primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care a declarat: 

„Ne bucurăm să deschidem spațiul generos din Primărie pentru o expoziție care să atragă publicul larg, iar celebrarea zilei Brâncuși este cea mai potrivită ocazie. Primăria Sectorului 1 este un partener pentru artiștii bucureșteni și expoziția actuală va fi prima dintr-o lungă serie de evenimente artistice pe care avem intenția să le încurajăm”.

Fiecare lucrare din cadrul expoziției va avea un text explicativ care va pune în evidență gradul de inovație artistică și mesajul comunicat. Vor fi realizate, de asemenea, ghidaje periodice.
 
„La doar 31 de ani, Constantin Brâncuși a realizat „Sărutul”, o lucrare care va determina o nouă direcție inovatoare în sculptură, pe care tânărul artist o va urma devenind cel mai important sculptor al modernității. În acest context, putem considera că Ziua Națională Constantin Brâncuși poate fi asociată în primul rând forței de creație și înnoire a tinereții, pe care expoziția noastră dorește să o pună în evidență. Pe lângă nevoia de a crea oportunități de afirmare a tinerei generații de sculptori, această expoziție își propune să aducă în atenția publicului cele mai noi modalități de expresie specifice tinerilor artiști. Fie că e vorba de folosirea unor noi materiale cum este rășina sintetică sau țesăturile textile, fie că materialele clasice cum sunt metalul sau marmura sunt investite cu noi virtuți, sculpturile afirmă un vocabular plastic inovator care este chemat să slujească unor conținuturi noi, exprimând epoca pe care o trăim”, afirmă „curatorii” expoziției Călin Stegerean și Reka Csapo Dup. 

Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Petru Lucaci, afirmă la rândul său: „Suntem onorați de parteneriatul cultural cu Primăria Sectorului 1 București, realizat cu prilejul sărbătoririi zilei de naștere a sculptorului Constantin Brâncuși. Această colaborare este un omagiu adus marelui artist prin intermediul punerii în valoare a potențialului creativ al noii generații de sculptori din România. Prezență unicat pe harta culturală a lumii, Constantin Brâncuși reprezintă un capital major de imagine pentru arta românească, iar tinerii sculptori știu să preia energia creatoare generată de opera acestui mare sculptor”.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 februarie - 21 martie 2021, între orele 11.00-17.00, inclusiv sâmbăta și duminica.

Vernisajul va avea loc în data de 19 februarie 2021, la ora 17:00, doar în prezența artiștilor expozanți, a curatorilor, a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, a președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), Petru Lucaci, și a președintelui Secției Sculptură București a UAPR, Alexandru Siminic, și va fi transmis live pe pagina de Facebook a UAPR.
 
Partenerii evenimentului sunt  Muzeul de Artă Craiova și Asociația Inter Arte”, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Sectorului 1 București. 

Pe pagina de Facebook a UAPR nu am găsit nici o transmisiune live, dar am găsit un comunicat despre controversata expoziție pe pagina web a Uniunii Artiștilor Plastici.