ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Renumărarea voturilor înregistrate în Sectorul 1 la alegerile locale din septembrie 2020 începe astăzi, cu ajutorul Poliției Capitalei, la cererea procurorului Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Renumărarea voturilor de la Primăria Sectorului 1 a început miercuri, 24 februarie, când polițiștii și criminaliștii au demarat preluarea, în tranșe, a celor aproximativ 1600 de saci cu voturi de la Tribunalul București. Renumărarea, solicitată de SIIJ în urma unei plângeri din partea PSD, va avea loc în sediul Serviciului Control Intern al Poliției Capitalei, unde a fost improvizat un spațiu în acest scop, relatează EVZ. Au fost desemnați 10 polițiști pentru executarea acestei proceduri, care ar trebui finalizată în termen de maximum două luni.

Procurorul Sorin Iașinovschi de la Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost cel care a dispus, printr-o ordonanță de delegare, ca Poliția Capitalei să renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din București, câștigate de Clotilde Armand (USR) în dauna lui Dan Tudorache (PSD) la scrutinul din septembrie 2020.

PSD a depus o plângere legată de validarea alegerilor și a reclamat comiterea unor presupuse infracțiuni de către Dan Barna, președintele USR, procurorul Nicolae Sprâncu – președintele Biroului Electoral Sector 1 și Andrei Nicolescu, membru USR. Pentru a ajunge la o concluzie în acest dosar, procurorul de caz Sorin Iașinovschi a considerat necesară renumărarea voturilor de la alegerile locale.

Potrivit acestuia, pentru continuarea cercetărilor în cauză se impune efectuarea următoarelor activități de cercetare penală:

1. Identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secții de votare;

2. Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe listele de vot corespunzatoare fiecărei din cele 166 secții de votare din cadrul Sectorului 1 București (cât și a votanților înscriși pe listele suplimentare), care și-au exprimat dreptul la vot;

3. Confruntarea rezultatelor obținute după numărarea voturilor de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării;

4. Predarea sacilor cu buletinele de vot și listele electorale de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizare cercetărilor din prezenta cauză.

Procurorul a cerut Poliției Capitalei să se ocupe de renumărarea voturilor, întrucât SIIJ nu dispune nici de spațiu, nici de angajați suficienți pentru desfășurarea unui asemenea demers.