ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, taie cu 50% bursele sociale ale elevilor din Sectorul 1. Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ din Sectorul 1 a trimis săptămâna trecută o adresă către toți directorii din sector cu precizări legate de modul de acordare a burselor școlare, „conținând un criteriu adițional, care nu este regăsit nicăieri în OMECTS 5576/2011”, atrag atenția reprezentanții elevilor din București într-un comunicat de presă, potrivit EVZ.
Ei spun că „suplimentar, cuantumurile pentru bursele sociale sunt prezentate ca fiind 150 de lei, cu 50% mai puțin decât în anii precedenți”. „Ne aflăm la final de semestru și iată că bursele din sectorul 1 nu au fost acordate”, a adăugat Ana-Maria Groza, președintele Asociației elevilor din București și Ilfov (AEBI).

Astfel, Asociația elevilor din București solicită „Consiliului Local Sector 1 și primarului Clotilde Armand modificarea urgentă a modului de acordare a burselor de merit, astfel încât acestea să nu constituie un clasament, cât și majorarea burselor sociale.”

În cazul olimpiadelor școlare și concursurilor, toate au fost amânate pentru anul școlar viitor. Ordinul de ministru care prorogă pentru anul școlar 2021-2022 competițiile școlare , activitățile educative, școlare și extrașcolare a fost semnat de fostul ministru al Educației Monica Anisie pe 3 noiembrie 2020.

De asemenea, bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social nu vor putea fi mai mici de 100 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în ședința Executivului din 4 decembrie 2020.
„Bursele de performanță vor fi în cuantum de 450 de lei lunar și se vor acorda în condițiile prevăzute de OMECTS 5576/2011 Art.6, fără restricții privind veniturile reale ale familiei (principiul nediscriminării).

Bursele de merit se vor acorda în cuantum diferențiat în funcție de clasamentul elevului în cadrul unității de învățământ în care studiază (principiul echității) și de performanțele sale la concursurile și olimpiadele școlare, fără condiții privind veniturile familiei (principiul nediscriminării).
 
În acest sens, ca structura de reprezentare a principalilor actori din scena educației afectați de această decizie nefondată, am consultat elevii sectorului și transmitem, în cele ce urmează, câteva dintre gândurile acestora:
 

”​Sunt unul dintre elevii care primesc bursă socială, mai exact de orfan. Asta înseamnă ca nu mai am un părinte, deci acei bani contribuie în casă, ajutand-o astfel pe mama care, dintr-un salariu, crește 2 copii. Tot în categoria burselor sociale sunt încadrate și bursele medicale. Unul dintre prietenii mei are diabet și primește bursă medicală. Ce face cu acei bani? O lună întreagă, în care se întâmplă în fiecare zi, de mai multe ori, să-i scadă glicemia, din cei 150 de lei își ia de mâncare pentru a putea trăi.

Nici nu mai punem la socoteală faptul că ne sunt necesare: haine, rechizite, obiecte de îngrijire (care sunt consumabile, deci trebuie cumpărate constant) etc.”​-elevă

”Nu consider că această decizie este una corectă.

Din punctul meu de vedere, bursa de ajutor social este foarte imperioasă, aducând un venit în plus părinților, cât și copiilor care chiar au nevoie. Printre aceștia numărându-se și copiii orfani-sunt și eu unul dintre ei- dar și copiii care au probleme medicale sau cei ce au părinți cu venituri foarte mici. Bursa aceasta ajută părinții, cât și copiii: în cazul unora, contribuie la plătirea tratamentelor, iar, în cazul altora, în întreținerea familiei.

Să nu uităm că ne confruntăm și cu o situație dificilă din cauza pandemiei în care mulți oameni au ajuns șomeri sau au probleme financiare, iar faptul ni s-au micșorat bursele nu este cea mai bună veste.”​-elev

”Având un diagnostic de boală autoimună, trebuie să-mi iau lunar o mulțime de vitamine care mă ajută să combat aceasta afectiune. Situația financiara de acasă nu este strălucită, deci această bursă chiar are un rol esențial.”-​ elevă

Într-o manieră diplomată, solicităm ferm autorităților publice direct răspunzătoare de această inechitate să-și regândească și recalculeze deciziile și fondurile adaptat nevoilor elevilor și familiilor lor, întrucât scopul nu scuză mijloacele. De asemenea, publicarea documentelor fiscale care justifică lipsa fondurilor și tăierea drastică a burselor ar fi de bun augur în întregul proces de transparentizare a acțiunilor.

Pe această cale, invităm factorii de decizie competenți ai sectoarelor 1, 3 și 5 la un dialog structurat pe tema burselor sociale, respectiv, în mod special pe cei ai sectorului 1 și pe cea a metodelor de acordare a celei de merit, în timpul acestei săptămâni lucrătoare, 25-29 ianuarie 2021, în speranța că măcar în fața presiunilor morale își vor găsi răgazul necesar pentru a răspunde adreselor și solicitărilor Consiliului Municipal al Elevilor București, a transmis Consiliul Municipal al Elevilor București.