ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coaliția STOP 5G România a adresat pe 1 noiembrie 2020 o scrisoare Patriarhiei Române, în care face apel către B.O.R. să evalueze riscurile implementării tehnologiei de comunicații 5G în România, „să ia poziții îndreptătoare, să sfătuiască și să călăuzească, informată fiind despre lucrările dăunătoare ale acestor tehnologii, care aduc atingere moralei creștine, care pun în pericol viața, sănătatea sufletească și libertatea creștinului ortodox și ale tuturor cetățenilor acestei țări”.
 
Semnatarii scrisorii atrag atenția că promovarea tehnologiei 5G este urgentată sub pretextul nevoii de progres, însă fără a se lua în calcul impactul pe termen mediu și lung pe care aceasta îl va avea asupra sănătății fizice, psihice, spirituale a oamenilor, ignorându-se și tehnologiile alternative care ar aduce beneficii similare contra unor riscuri mai mici.

Potrivit unui studiu bazat pe cercetările unui colectiv multidisciplinar de la o universitate americană și una britanică, un câmp magnetic poate induce o reducere de 32,8% a credinței în Dumnezeu, în puterile cerești netrupești și în Viața Veșnică. Radiația electromagnetică produsă de tehnologia 5G, de 20 de ori mai puternică decât cea a tehnologiilor deja dăunătoare existente în prezent, are efecte la nivelul cel mai profund al ființei umane, producând alterarea conștiinței, alterarea credinței și comportamentului religios, ruperea legăturii oamenilor cu Dumnezeu și îngrădirea capacității de transcendență.

Redăm mai jos apelul Coaliției STOP 5G România către Biserica Ortodoxă Română:

„Apel adresat Sfântului Sinod

Către Preafericirea Sa Părintele Patriarh Daniel,

către Secretariatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
 

Preafericirea Voastră Părinte Patriarh Daniel, Înalt preasfințiți și Preasfințiți Părinți Arhiepiscopi, Episcopi si Mitropoliți,

 
Ne confruntăm în prezent cu o problemă extrem de gravă ce amenință să ne afecteze în mod iremediabil, atât pe fiecare dintre noi cât și mediul nostru natural: este vorba, în general, despre noua tehnologie 5G (generația a 5-a de tehnologii wireless pentru telecomunicații mobile) și, în particular, de amenințarea unui proiect de lege ce are direct impact asupra vieții și sănătății creștinilor din România.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice este neconstituțional și prevede, printre altele:

  • să se poată intra cu forța pe proprietatea publică și privată, pentru a instala noile echipamente radiative;
  • autoritățile locale vor fi obligate să permită operatorilor telecom accesul fără autorizație în păduri, pășuni, spații verzi, clădiri publice și private, monumente, rezervații protejate. Mai mult, operatorii telecom nu vor mai plăti chirii sau alte taxe pentru echipamentele instalate;
  • cheltuielile cu consumul de electricitate, care vor fi imense, se vor transfera către stat (bani publici) și către autoritățile locale, adică către noi cetățenii, plătitori de taxe și impozite;
  • patrimoniul național (care în prezent este protejat), va fi afectat iremediabil de echipamentele instalate. Care vor fi puse fără autorizație și fără plata niciunei chirii.
 
Proiectul de lege este disponibil pe pagina web a Ministerului Transporturilor.

Implementarea tehnologiei wireless 5G va avea un impact major asupra întregului ecosistem deoarece implică deschiderea spre utilizare în tot mediul public a unui spectru suplimentar radio și a mai multor frecvențe radio din gama microundelor, ce vor genera poluare electromagnetică suplimentară, cumulativă cu cele utilizate curent, precum și utilizarea undelor radio milimetrice (asemănătoare fasciculelor laser), dovedite a fi mult mai nocive decât cele din gama microundelor.

Această tehnologie invazivă aduce o pânză permanentă de conexiuni radiative electromagnetic, susținută de o infrastructură formată din zeci de mii de sateliți spațiali 5G, milioane de antene/celule radioemisie amplasate din 50 în 50 de metri în tot mediul locuit, și trilioane de oameni și obiecte conectate la această rețea. Poluarea electromagnetică generată de rețeaua 5G este estimată a fi de cel puțin douăzeci de ori mai mare decât cea din prezent, care oricum este dovedită a fi mare, în condițiile în care populația nu are nevoie de vitezele de conectare promise de această rețea, în prezent nevoile fiind asigurate de soluții sustenabile prin cablu și prin tehnologiile 2G, 3G, 4G și LTE (Long Term Evolution).

Tehnologia 5G este în prezent promovată intens publicului și implementarea ei cu celeritate este înaintată în forurile legislative și executive, ca măsură ineluctabilă de urmare a progresului tehnologic. Toate acestea se fac fără a se lua în calcul impactul pe termen mediu și lung pe care această tehnologie îl va avea asupra sănătății fizice, psihice, spirituale a oamenilor.

În ciuda controverselor care se derulează în societate de mulți ani, referitoare la acțiunea nocivă a radiației câmpurilor electromagnetice generate de tehnologie asupra sănătății umane, există un adevăr științific fundamental, care face lumină în această polemică: în lumea vie toate procesele biochimice de la nivel celular au la bază procese electromagnetice. Orice celulă este în esență o unitate bio-energetică vibratorie, cu câmp electromagnetic propriu. Putem spune că omul și toate ființele vii sunt, din această perspectivă, ființe electromagnetice. De asemenea, conștiința umană, pe lângă natura sa spirituală, divină, se manifestă în corpul omenesc prin electromagnetismul cerebral. De aceea, schimbările nivelului și tipului de radiație electromagnetică din mediu influențează fără echivoc omul și toată lumea vie pe toate nivelele, de la cel biologic la cel spiritual.

Avansul tehnologic fulminant din ultimii 50 de ani ne-a adus azi să putem avea acces și realiza cu ușurință multe lucruri, însă printre costurile pe care le plătim deja sunt pierderea unui milion de specii din 4,7 milioane înregistrate, alienarea socială a tinerilor, scăderea performanțelor intelectuale, scăderea calității colaborării și a vieții sociale, scăderea stării de sănătate generale, sedentarismul, depresia și suicidul, creșterea semnificativă a procentelor în cazul bolnavilor de autism, de scleroză multiplă și de cancer, toate acestea fiind vizibile în rapoartele OMS.

Pericolele vitezei cu care se dezvoltă, se promovează și se adoptă tehnologia telecomunicațiilor, în special consumul de tehnologie și Internet mobil, vin pe trei direcții mari: poluarea electromagnetică, efectele asupra sănătății oricărei forme de viață, precum și alterarea și vulnerabilizarea naturii umane.

Poluarea electromagnetică generată de telefonia mobilă/tehnologiile wireless se află deja la cote alarmante chiar înainte de implementarea 5G, ceea ce este atestat de mii de studii științifice. Studiile oamenilor de știință independenți și integri (neafiliați instituțional la industriile care produc aceste tehnologii), demonstrează impactul negativ al radiației electromagnetice generate de toate tipurile de echipamente de telecomunicații mobile. Rezultatele alarmante sunt de cele mai multe ori ignorate însă de organismele naționale ce reglementează standardele de reglementare a siguranței și sănătății ființelor vii.

Efectele poluării electromagnetice asupra celulei vii, cauzate de interferențele frecvențelor și de caracterul pulsatoriu al semnalelor, dovedite de studii științifice importante, includ: infertilitate, boli cardiovasculare, alterarea expresiei genetice sau distrugerea ADN, alterarea metabolismului, alterarea celulelor stem, cancer, deficiențe cognitive, deviații comportamentale, impact asupra stării generale, creșterea nivelului de radicali liberi din organism, deficiențe de memorie și învățare, insomnie, afectare neurologică, obezitate și diabet, stres oxidativ.

Efectele asupra noilor generații  sunt deja vizibile rata incidenței fiind masivă la deficiențe cognitive (42% analfabetism funcțional), autism (digital și virtual incidența în 2019 a ajuns la 97% la copii), demență digitală (18% la adolescenți), dependență digitală (20% la tineri), ADHD (12% la copii, dublându-se de la apariția internetului). La nivelul cel mai profund al ființei umane efectele sunt de alterare a conștiinței, alterare a credinței și comportamentului religios, de rupere a legăturii noastre cu Dumnezeu, de îngrădirea a capacității noastre de transcendență.

În acest sens prezentăm un studiu dat publicului care arată cum un câmp magnetic poate induce o reducere de 32,8% a credinței în Dumnezeu, în îngerii și Rai denumit „Neuromodulation of group prejudice and religious belief” / Social Cognitive and Affective Neuroscience, Oxford University Press, 2016, p. 387–394, conținând rezultatele cercetării unui colectiv multidisciplinar din departamente de Antropologie, Psihologie, Neurologie, Psihiatrie și Științe Comportamentale de la Universitatea California din Los Angeles, SUA, și Universitatea York din Marea Britanie.


Facem apel către Biserica Ortodoxă Română, for cu responsabilități morale fundamentale în societatea românească, să evalueze această stare îngrijorătoare de lucruri din România, să ia poziții îndreptătoare, să sfătuiască și să călăuzească, informată fiind despre lucrările dăunătoare ale acestor tehnologii, care aduc atingere moralei creștine, care pun în pericol viața, sănătatea sufletească și libertatea creștinului ortodox și ale tuturor cetățenilor acestei țări.

Tehnologia 5G este implementată iresponsabil de către industria telecomunicațiilor cu sprijinul autorităților statului, deși nici măcar pe plan internațional nu sunt realizate studii științifice care să certifice siguranța utilizării acestei tehnologii, în schimb există foarte multe dovezi și studii științifice care demonstrează impactul negativ al radiațiilor electromagnetice generate de tehnologiile wireless asupra ființelor vii.

Menționăm că nu suntem împotriva progresului tehnic și științific, dar, ca oameni responsabili și informați, știm că există și tehnologii non-invazive și nedăunătoare, care pot satisface aceleași scopuri practice ale consumatorilor, precum și toate cerințele economice, strategice și de infrastructură ale societății actuale. Aceste tehnologii sustenabile (precum transmisiile prin fibră optică) sunt cunoscute și folosite și prezintă avantajele de care are nevoie societatea actuală, dar, în mod evident, ele sunt evitate de mega-trusturile telecom pentru profitul propriu, în dauna sănătății populației, a ecosistemului, a tot ce e viu.

Impactul negativ al radiațiilor electromagnetice emise de tehnologiile wireless este dovedit de o bază solidă de studii și cercetări științifice pe care este imposibil sa v-o prezentăm integral în această scrisoare, dar vă prezentăm sintetic colecții de studii și cercetări științifice și juridice, care reflectă importanța preocupării noastre în a fi precauți cu tehnologiile wireless de tip 5G.





Studii realizate din punct de vedere juridic, constituțional și al drepturilor fundamentale pot fi consultate la:


 
 
 
 
 
 
 
Academia Română, în data de 27 august 2020, printr-un Comunicat de presă și-a manifestat preocuparea față de consecințele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sănătății publice și consideră că aceasta este o temă de maxim interes în contextul în care România analizează aprobarea strategiei de implementare a rețelei 5G la nivel național (prin HG nr. 429/2019). Redăm acest comunicat:

„Atragem atenția că expunerea populației la radiația de radiofrecvențe de mare putere în Europa și, implicit, în țara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea științifică la nivel mondial. Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții.

Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și alte autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om. În mod concret, radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm, precum și la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie și probleme ale procesului de învățare, tulburări neurologice.

Astfel, considerăm că, înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală. În acest context, readucem în atenție Rezoluția 1815 din 2011 a Consiliul Europei, care precizează că: „se iau toate măsurile rezonabile pentru a reduce expunerea la câmpuri electromagnetice, în special la radiofrecvențele din telefoanele mobile, în particular a copiilor și tinerilor ce par a fi expuși riscului de tumori ale capului" și solicită menținerea la „cel mai scăzut nivel cu putință" (principiul ALARA) în ceea ce privește timpul de expunere, distanța și ecranarea.

Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației și poate genera prejudicii sensibil mai mari decât avantajele.”

De asemenea Academia a pus la dispoziție o bibliografie științifică pe care și-a fondat poziția transmisă prin comunicat publicată la această adresă.

Dr. Martin Pall, Biochemistry and Basic of Medical Sciences Emeritus Professor, Washington State University afirmă:

„A pune zeci de milioane de antene 5G fără un singur test biologic de siguranță trebuie să fie cea mai stupidă idee pe care oricine a avut-o în istoria lumii.[…]  Am creat ceva care ne dăunează și ne scapă de sub control. Înainte de becul lui Edison, în mediul nostru existau foarte puține radiații electromagnetice. Nivelurile de astăzi sunt de foarte multe ori mai mari decât nivelurile naturale de fundal și cresc rapid din cauza tuturor noilor dispozitive care emit această radiație. Astfel, în mod evident, ele dăunează celulelor vii din corpul nostru și ne omoară prematur pe mulți. […]

Implementarea 5G este nebunie curată.”

Profesorul Olle Johansson de la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Karolinska din Stockholm (Suedia) afirmă:

„Până și despre câmpurile electromagnetice cu niveluri de doar 1/100000 din cele la care suntem expuși în mod curent de la telefoanele mobile s-a descoperit că perturbă funcționarea complexă electrică desfășurată la nivel celular, producând vătămări ale ADN-ului, proteinelor, neuronilor și proceselor oxidative. Cu toate acestea, noi am permis dezvoltarea unui electrosmog de proporții aproape de neimaginat!”

Ministerul Sănătății menține standardele ICNIRP extrem de permisive. În România limita maximă de expunere a populației la radiațiile electromagnetice este în continuare de 61 V/m, adică de 100 ori mai mare decât cea recomandată de Rezoluția CE 1815, respectiv 0.6 V/m.

În România guvernanții grăbesc implementarea tehnologiei experimentale 5G la nivelul întregii țări prin multiple facilități legislative date operatorilor telecom, încălcând vădit multiple drepturi ale omului și mediului,  în timp ce alte state europene aplică Principiul Precauției, ocrotindu-și cetățenii!

BELGIA, gazda celor mai multe organisme internaționale, are ZERO implementări 5G, iar BRUXELLES A OPRIT 5G, chiar și testările, spunând că locuitorii săi nu sunt cobai pentru tehnologii experimentale precum 5G!

Stadiul curent al demersurilor Statului Român în privința implementării tehnologiei 5G în România:

  • Guvernul nu a anulat și nici nu a retras HG Strategia 5G pentru România. Această Hotărâre de Guvern este anti-constituțională, destinată implementării cu forța și fără fundamentare a tehnologiei 5G. Detalii la: https://tinyurl.com/u6lzr7y;

  • Guvernul nu a anulat și nici nu a retras OUG ilegală destinată montării sutelor de mii de antene 5G fără autorizații si fără acordul proprietarilor (90% din infrastructura telecom este proprietate privată). Așteptam, din moment în moment, readucerea acesteia pe agenda de lucru. Detalii la: https://tinyurl.com/w29sgnx;

  • ANCOM își continuă demersurile prin multiple proiecte de acte normative, acte normative semnate apoi orbește de guvernele vremelnice, acte normative necesare licitației pentru drepturile utilizării de către corporațiile telecom a cantității enorme de spectru radio, resursă naturală limitată proprietate publică (vor licita 695Mhz, aproape dublând cantitatea actuală de spectru utilizat cu 2G, 3G, 4G cumulat 785Mhz. 5G agregă spectrul radio și are nevoie de cantități cât mai mari de spectru și frecvențe noi pentru a atinge viteze mai mari decât 4G). Detalii la: https://www.ancom.ro/formdata-269-49-377;



  • Primăriile, sub pretextul toaletării copacilor, pe sume fabuloase, efectiv distrug fondul arboricol urban, atât cel de pe proprietatea publică cât și cel de pe proprietatea privată, tăind agresiv și iresponsabil coroanele copacilor, deoarece coroanele împiedică transmiterea semnalelor antenelor 5G, ce urmează a fi instalate din 50 în 50 de metri la nivelul străzii. Aceste defrișări sunt clar demonstrate de către comunitatea științifică a nu fi toaletări ci defrișări, aceasta a emis in 2015 un regulament conform căruia, în general, întreaga tăiere de formare în coroană nu va cuprinde mai mult de 15% din volumul acesteia (5% = tăiere ușoară, 10% = tăiere medie, 15% = tăiere puternică) (cf. Femmig, 2010). Această regulă se aplica inclusiv în plantațiile de aliniament. http://regulament-toaletare-arbori.blogspot.com/2014/04/lupu-i.html.

Așadar, operabilitatea 5G depinde de multe demersuri legislative și administrative centrale sau locale, presiunea corporațiilor fiind vizibilă prin graba nejustificată, prin metodele subversive (mai nou, au scos termenul 5G din toate proiectele legislative, pentru a le adopta sub egida tehnologiilor deja existente și acceptate) și prin lipsa transparenței decizionale, majoritatea consultărilor și dezbaterilor publice fiind viciate procedural și nu numai.

PENTRU implementarea rețelei 5G sunt forțate legislativ:

  • Accesul la proprietatea privată, forțarea acordului prezumat;
 
  • Derogări de la autorizarea locală de construcție și de mediu;
 
  • Dreptul de utilizare a spectrului de frecvențe radio de către operatorii telecom, utilizare chiar la comun (monopol), resursă naturală limitată, proprietate publică a cetățenilor, cât mai mult și pe frecvențe noi foarte nocive fără informarea corespunzătoare și acordul cetățenesc;
 
  • Standarde de expunere a populației la radiații electromagnetice cât mai permisive acestei tehnologii, poluator masiv toxic.

Apelăm la sprijinul Bisericii Ortodoxe Române în aceste timpuri, când reprezentanții Statului Român, împinși de argumente străine de interesele propriului lor popor, iau decizii păgubitoare pentru viața și spiritualitatea creștină. În asemenea împrejurări este necesar ca dreapta judecată a Bisericii să fie cunoscută clar și răspicat. Un act politic nevalidat moral de către Biserica Neamului este un act ostil Ortodoxiei, Creștinătății, Națiunii Române.

Problemele reale și motivele pentru care ne opunem implementării tehnologiei 5G în România și solicităm tuturor decidenților aplicarea Principiului Precauției sunt sintetizate la adresa: http://stop5gromania.ro/care-sunt-problemele-reale-si-riscurile-tehnologiei-5g-de-ce-spunem-stop-5g/.

De aceea, este nevoie de implicarea activă a fiecăruia dintre noi, pentru ca împreună să reușim să oprim și în România implementarea tehnologiei 5G, nocivă trupului, minții și sufletului omenesc!

Spre cele ce binevoiți a dispune, vă rugăm să luați atitudine în mod public și să vă implicați, ca buni sfătuitori și călăuze, în demersurile civice, legislative si juridice necesare pentru a ocroti viața și libertatea cetățenilor României și a generațiilor, oprind implementarea tehnologiei 5G!

Vă rugăm să distribuiți aceste informații și să-i informați pe cât mai mulți preoți, persoane responsabile și credincioși!

Cu adâncă evlavie și fiască supunere,

din partea Coaliției Stop 5G România:

Costel Stanciu – Asociația Pro Consumatori – office@apc-romania.ro;

Eugen Lucan – Asociația Angel – asociatia.angel@gmail.com;

Luminița Simoiu – Asociația Civică Pentru Viață – luminita.simoiu@gmail.com;

Mircea Pușcașu – Europa Veche – Asociația pentru Cultură, Educație și Valori Europene – mnpuscasu@gmail.com;

Pompiliu Diplan – Alianța Părinților din România & #StareaDeLibertate – pompidiplan@gmail.com;

Ioana Coman – Asociația de Proprietari Florești, Cluj – ioannacoman@yahoo.com;

Elena Dulgheru – Asociația „Orante” – e.arca.i@gmail.com;

Adrian Vornicu – Asociația Pro Consumatori – infosan360@gmail.com;

Mădălina Apostol – Centrul de Cercetare și Dezvoltare AXIO – ccd.axio@gmail.com;

Adrian Aciu – Asociația Pro Vita – adrianaciu@gmail.com.

Coaliția STOP 5G ROMÂNIA

Coaliția STOP 5G România este o mișcare civică, fără formă juridică, formată prin asocierea a peste 80 de organizații semnatare a Memoriului Național și a zecilor de mii de cetățeni români care au semnat petițiile împotriva implementării iresponsabile a tehnologiei 5G, care este deja în desfășurare.

Misiunea Coaliției STOP 5G este de a PROTEJA drepturile constituționale ale cetățenilor României, printre care: dreptul la viață, dreptul la sănătate, dreptul la un mediu curat, dreptul la proprietate, dreptul la intimitate etc., iar deciziile să fie luate în conformitate cu consimțământul informat al cetățenilor. Acțiunile noastre vizează OPRIREA DEMERSURILOR legate de promovarea cu celeritate a implementării rețelei 5G în România, în absența studiilor și a dovezilor care să-i justifice necesitatea și siguranța. Această tehnologie este invazivă, nesustenabilă, experimentală și dovedit a fi dăunătoare întregului ecosistem.

Coaliția STOP 5G are ca scop responsabilizarea tuturor actorilor sociali și politici, pentru angajarea răspunderii instituțiilor statului, a funcționarilor și a tuturor factorilor de decizie. Susținem și promovăm necesitatea de a respecta drepturile constituționale, prin APLICAREA PRINCIPIULUI PRECAUȚIEI, care protejează viața și sănătatea oamenilor precum și a mediului natural”, se arată în apelul lansat de Coaliția STOP 5G România către Patriarhia Română.