ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Astăzi, 4 aprilie, o delegație militară din cadrul „Coaliției celor dispuși”, din care face parte și România,” sosește în Ucraina, informează RBC Ukraine. Acest grup include țări europene care sunt pregătite să își trimită contingentele armate în Ucraina în viitor.

RBC-Ucraina explică la ce să ne așteptăm de la această vizită și ce va discuta Ucraina cu oficialii militari europeni în afară de desfășurarea contingentului.
 
Deși zeci de țări sunt implicate în discuții privind viitoarea misiune, un cerc restrâns de țări, inclusiv Franța și Marea Britanie, sosește la Kiev, după cum a raportat președintele ucrainean Volodimir Zelenski la 1 aprilie.

Anterior, președintele francez Emmanuel Macron, autorul ideii pentru contingent, a declarat că așa-numitele forțe de sprijin ar putea fi desfășurate după ce se va ajunge la o încetare a focului.

„Această forță de reasigurare nu ar trebui să înlocuiască forțele de menținere a păcii de pe linia de contact sau armata ucraineană puternică și robustă”, a declarat Macron pe 26 martie. Cu toate acestea, misiunea implică o prezență pe termen lung în puncte strategice desemnate în Ucraina, convenite cu Kievul. Sarcina contingentului este de a asigura descurajarea unei potențiale agresiuni din partea Rusiei.

Potrivit lui Zelenski discuțiile nu se referă doar la prezența contingentului și la dezvoltarea viitoare a forțelor armate ucrainene, ci și la rolul acestora în asigurarea securității europene. Zelenski a declarat că este foarte important să se înțeleagă cum va arăta viitorul armatei ucrainene ca parte a securității întregului continent.

După cum a declarat Macron, se așteaptă, de asemenea, ca delegația să stabilească care ar trebui să fie viitorii parametri ai forțelor armate ucrainene.

Macron a declarat la 27 martie că este necesar să se stabilească ce fel de armată, capacități navale și capacități ale forțelor aeriene ar trebui să aibă Ucraina, precum și formatul în ceea ce privește dimensiunea, numărul de soldați și echipamentul, pentru a putea răspunde la o potențială agresiune rusă și pentru a preveni succesul unei astfel de agresiuni. Acest lucru este necesar pentru ca țările europene să poată planifica amploarea asistenței și să specifice contribuțiile fiecărei țări din „Coaliția celor care vor” pentru viitor.

Formatul final al misiunii rămâne incert

Desfășurarea unui contingent militar în Ucraina a fost discutată activ timp de mai multe luni la nivelul instituțiilor diplomatice. La 27 martie, un summit al liderilor de stat a avut loc la Paris pentru a aborda această problemă.

Cu toate acestea, după cum a raportat RBC-Ucraina, diverse opțiuni pentru misiune sunt încă discutate. În mare măsură, alegerea unui format sau altul va depinde de natura acordului de încetare a focului cu Rusia. Obținerea unei încetări a focului este o condiție prealabilă absolut esențială pentru desfășurarea oricărui contingent - fără aceasta, nu vor apărea trupe europene în Ucraina.

Cu toate acestea, există deja o serie de probleme tehnice și logistice care pot fi rezolvate, a declarat analistul și șeful Centrului pentru analiză și strategie Ihor Chalenko într-un comentariu pentru RBC-Ucraina.

„Există probleme, de exemplu, acoperirea aeriană - adică de pe ce aerodromuri europene vor putea decola aeronavele europene. În consecință, toate acestea trebuie calculate și analizate - în special aspectele tehnice”, a precizat Chalenko într-un comentariu adresat publicației.

În plus, discuția ar putea implica potențialul transfer al pregătirii trupelor ucrainene din Europa pe teritoriul ucrainean, cu participarea instructorilor europeni. Și, în cele din urmă, nicio astfel de vizită nu are loc fără discuții despre asistența urgentă pentru Ucraina.

„Este vorba despre consolidarea sprijinului aici și acum. Această vizită ar trebui privită în contextul declarațiilor președintelui Zelenskyy cu privire la posibilitatea intensificării ofensivei în trei direcții - privind regiunile Harkov, Sumy și Zaporizhzhia”, a declarat Chalenko.

Cu toate acestea, factorul-cheie în această situație rămâne capacitatea SUA de a face presiuni asupra Rusiei pentru a obține o încetare a focului și un armistițiu de durată. Fără aceasta, discuțiile despre o misiune europeană în Ucraina vor rămâne doar atât - discuții.