ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocata Elena Radu, Președintele Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept, a înaintat o cerere către ANMDM (Agenția Națională  a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România) prin care solicită stoparea vaccinării copiilor sub 16 ani cu vaccinul Cominarty și a copiilor sub 18 cu restul vaccinurilor Covid-19. Avocata a înaintat, totodată, în numele Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept, o sesizare către ANMDM, prin care cere încetarea publicității înșelătoare pentru materialele publicitare.

Cităm câteva dintre argumentele evidențiate în cererea formulată de avocata Elena Radu: 

Potrivit dispozițiilor art. 704 din Legea nr. 95/2006: ” (1) Niciun medicament nu poate fi pus pe piață în România fără o autorizație de punere pe piață emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizație eliberată conform procedurii centralizate.

(2) După ce un medicament a primit o autorizație inițială de punere pe piață, conform alin. (1), orice concentrații, forme farmaceutice, căi de administrare și forme de prezentare suplimentare, precum și orice variații sau extensii trebuie autorizate separat conform alin (1), sau incluse în autorizația inițială de punere pe piață; toate aceste autorizații de punere pe piață sunt considerate ca aparținând aceleiași autorizații globale, mai ales în scopul aplicării prevederilor art. 708 alin. (1) și ale art. 891.”

Față de cele menționate anterior, având în vedere urgența, vă solictăm ca, de îndată, să luați măsurile necesare pentru stoparea distribuirii și administrării de vaccinuri COVID-19 copiilor și adolescenților sub 16 ani (în cazul vaccinului Comirnaty) și sub 18 ani (în cazul celorlalte vaccinuri), deoarece nu există autorizație de punere pe piață pentru aceste categorii de vârstă.

1. să procedați la îndeplinirea atribuțiilor ce vă revin, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 95/2006, pentru interzicerea publicității, precum și interzicerea publicității înșelătoare privind medicamentele (vaccinurile COVID-19 autorizate în România), precum și a celor ce nu au autorizație valabilă pe piață în România;

2. să dispuneți încetarea publicității înșelătoare pentru materialele publicitare deja, precum și interzicerea publicității materialelor publicitare înșelătoare care nu au fost încă publicate.

ANMDMR interzice publicitatea pentru un medicament care nu are autorizație de punere pe piață valabilă în România.

(2) Toate informațiile conținute în materialul publicitar pentru un medicament trebuie să corespundă cu informațiile enumerate în rezumatul caracteristicilor produsului.

(3) Publicitatea pentru un medicament: - trebuie să încurajeze utilizarea rațională a medicamentului, prin prezentarea lui obiectivă și fără a-i exagera proprietățile; - nu trebuie să fie înșelătoare.

Articolul 813

(1) Este interzisă publicitatea destinată publicului larg pentru medicamente care: a) se eliberează numai cu prescripție medicală, conform cap. VI;

În aceste condiții este impetuos necesar ca Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România să dispună încetarea publicității înșelătoare pentru materialele publicitare deja, precum și interzicerea publicității materialelor publicitare înșelătoare care nu au fost încă publicate.

Cererea poate fi consultată AICI
 
Sesizarea poate fi citită integral AICI