ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 2 februarie, va avea loc lansarea oficială a unei inițiativei cetățenești pentru stipularea unor aspecte fundamentale în Constituției, prin Referendum, în cadrul unei conferințe de presă ce va avea loc la Hotel Marshal Garden din București, informează în exlusivitate publicația R3media.

Cu această ocazie, se va prezenta publicului „Coaliția pentru Constituție”, o structură formată din organizații non-guvernamentale și persoane fizice care este inițiatoarea demersului constituțional.

Conform unui comunicat de presă, Coaliția pentru Constituție urmărește revizuirea Constituției în două puncte:

I) modificarea art. 48 alin. (1) în sensul înlocuirii termenului de „soți” cu sintagma „un bărbat și o femeie”, respectiv

II) introducerea dreptului de a utiliza numerar în orice tranzacții, prin modificarea art. 45 și art. 137.

Deși încă nu a fost făcută publică, R3media a aflat, pe surse, câteva dintre numele care fac parte din Comitetul de Inițiativă care a demarat, în condițiile legii, acest demers.

Astfel, în exclusivitate, am aflat că între cei 15 membri, se numără personalități precum:

Marian Munteanu – lider al studenților din 1990 și al fenomenului civic „Piața Universității”;

Mihail Neamțu – scriitor și teolog cunoscut, în România și peste hotare;

Dan Puric – regizor, actor și scriitor;

Gheorghe Piperea – avocat și profesor universitar, candidat la alegerile europarlamentare;

Iulian Capsali – publicist și regizor, om de cultură.

ActiveNews îl adaugă și pe Virgiliu Gheorghe, Bogdan Stanciu de la ProVita București, Dan Radovici, Marius Apopei, Carmen Șerban.

Referendumul pentru familie din 2018

Acesta ar fi al doilea referendum pentru schimbarea Constituției, astfel încât definiția căsătoriei să fie „uniunea dintre un bărbat și o femeie”, scrie publicația citată.

Demersul din 2018 a ajuns la Referendum, dar prin afirmația falsă că nu ar fi întrunit cvorumul, pentru că doar 22% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, a fost invalidat. Procentul minim era de 30%. În realitatea, potrivit numărului real de alegători din România, procentul celor veniți la vot a fost de circa 33%.

Dintre aceștia, peste 90% au votat în favoarea schimbării Constituției, în ciuda propagandei anti-Referendum a grupărilor anticreștine conduse de USR și GDS, între care s-au reliefat Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, „scepticul” Teodor Baconschi și alții ca ei

De-atunci, CEDO a decis că România ar trebui să legalizeze „parteneriatele civile” între persoane de același sex, primul pas spre mariajul LGBT, mai scrie R3.

Protecția dreptului la numerar a apărut în discuție după ce guvernul PSD – PNL a încercat să limiteze drastic folosirea banilor peșin prin mai multe legi.

Partidul lui George Simion a anunțat că va susține campania pentru modificarea Constituției, în sensul apărării căsătoriei dintre un bărbat și o femeie și pentru dreptul la cash, încă din octombrie 2023, mai scrie R3 media

Monitorul Oficial – Parlament – Referendum

Inițiativa, care a fost avizată pozitiv de Consiliul Legislativ, va fi publicată în Monitorul Oficial.

Urmează discutarea în Parlament. După votul aleșilor, va trebui organizat un Referendum popular.