ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coaliția pentru Națiune anunță că a reușit astăzi, beneficiind de disponibilitatea domnului deputat Dumitru Coarna, cu care împărtășim aceleași valori morale și naționale și căruia îi mulțumim încă o dată, depunere a unui important număr de amendamente la pachetul de legi privind Justiția, aflat în dezbatere în Parlament.

Cele trei legi esențiale care alcătuiesc pachetul privind Justiția se află în acest moment într-o procedură simplificată de adoptare în Parlament, majoritatea parlamentară dorindu-și adoptarea lor cât mai rapidă, în numele unor iluzorii avantaje pe care le-ar obține România, cum ar fi intrarea în zona Schengen.

 
După analiza detaliată a celor trei proiecte legislative făcută de specialiștii partidului și alți experți consultați în cadrul Departamentului de justiție și libertăți cetățenești al Coaliției pentru Națiune, ne menținem părerea că acestea șochează prin caracterul lor retrograd, marcând o întoarcere la o viziune medievală și cvasi-militarizată asupra Justiției, cum România a mai avut doar înainte de 2004, când au fost adoptate legile pe care acum le vor înlocui integral. 

Aceste legi propun politizarea fățișă a justiției și crearea unei concentrări a puterii în mâna unei părți restrânse a magistraturii prin intermediul căreia se va exercita controlul, o adevărată fanariotizare a justiției, precum și diminuarea independenței individuale a judecătorilor și procurorilor și expunerea lor unui sistem de repercusiune.

Sistemele clientelare, funcționale doar pe ascuns acum, ajung să fie propuse la vedere și să fie răsplătite prin crearea unor noi privilegii.

Aceste proiecte legislative desuveranizează justiția națională.

Deși rămânem fermi de părere că aceste legi trebuie retrase imediat din Parlament de către inițiator sau respinse integral, am decis ca prin cele peste 50 de amendamente propuse să încercăm să eliminăm, dacă parlamentarii români mai au un dram de rațiune și responsabilitate națională, măcar doar cele mai grosolane și deșănțate atacuri la adresa suveranității României, a supremației Constituției ei și a independenței judecătorilor și procurorilor.

În rezumat, amendamentele tehnice ale Coaliției pentru Națiune vizează:

Păstrarea obligației judecătorilor de a respecta deciziile Curții Constituționale, obligație pe care am extins-o și la nivelul deciziilor obligatorii pronunțate de ÎCCJ.

Enunțarea clară a obligației pentru judecători de a respecta și supremația Constituției României, principiu constituțional formulat în art. 1 alin. 4., inclusiv prin modificarea formulei de jurământ pe care îl depun la numirea în funcție.

Eliminarea privilegiilor prin care se încearcă crearea unei adevărate aristocrații în interiorul sistemului judiciar, constituită din conducătorii sistemului și ai instanțelor și parchetelor (toți judecătorii de la instanțele și parchetele superioare, inclusiv membrii CSM, pot deveni fără examen avocat sau notar la simpla cerere; toți foștii șefi din sistem beneficiază de o pensie mai mare; șefii din instanțe și parchete își pot desemna direct, fără concurs, persoanele dorite în funcțiile de conducere inferioare ș.a.)

Păstrarea posibilității ca polițiștii judiciari să fie detașați în cadrul parchetelor obișnuite, astfel încât anchetele penale să fie sustrase integral factorului politic.

Instituirea obligației ca, și în procesele civile, hotărârile judecătorești să fie pronunțate însoțite de motivarea lor integrală.

Eliminarea posibilității ca judecătorii și procurorii, contrar prevederilor constituționale, să poată beneficia, pe cale ocolită, de sume de bani din partea ONG-urilor, sub pretextul desfășurării unei calități de "expert”.

Interdicția pentru judecători și procurori de a-și manifesta convingerile politice în orice modalitate în spațiul public, iar nu numai în timpul serviciului.

Depolitizarea completă a numirilor la vârful parchetelor și al DNA și DIICOT, numirea urmând să se facă numai cu avizul conform al Secției pentru procurori a CSM.

Ne exprimăm deschiderea de a pune oricărui parlamentar la dispoziție expertiza noastră și a consultanților noștri din afara partidului, cu speranța că în acest fel putem evita producerea răului de neimaginat societății românești pe care îl propune iresponsabil Guvernul României care, prin aceste legi, renunță la identitatea constituțională proprie și la adevărata suveranitate a justiției naționale și propune o justiție supusă arbitrariului șefilor, cu judecători și procurori timorați, cu oameni obedienți ținuți sub control cu ajutorul unor privilegii sau, dimpotrivă, al sancțiunilor.