Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o nouă atenționare Cod galben de disconfort termic accentuat și caniculă ce va persista pe tot parcursul zilei de 13 august, în peste trei sferturi din țară, dar și o informare de instabilitate atmosferică și ploi însemnate cantitativ, ce va intra în vigoare de miercuri dimineața, anunță Agerpres.

Conform prognozei, marți canicula va persista pe arii extinse în zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa în general între 34 și 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice și sud-vestice.
 
Local, în noaptea de marți spre miercuri (13/14 august), temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Pe de altă parte, începând de miercuri, 14 august, ora 9:00, și până vineri, 16 august, ora 9:00, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi aria lor se va extinde treptat și în restul teritoriului.

ANM precizează că, pe parcursul zilei de miercuri (14 august), disconfortul termic și canicula vor persista în sudul, estul și centrul teritoriului.