ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la evenimentul organizat cu prilejul închiderii oficiale a campaniei naționale de împădurire „O pădure cât o țară”, care a avut loc în Bolintin-Vale, județul Giurgiu. O campanie despre care  spune că a crezut și căreia „i-am acordat patronajul”. Chiar dacă, în primul său mandat, s-a tot vorbit despre legăturile dintre șeful statului și compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, acuzată de exploatarea ilegală a lemnului din pădurile României. Existând suspiciuni privind implicarea directă a președintelui în protejarea afacerilor controversate ale Schweighofer in România. În mod special relația pe care o are finul lui Iohannis, Andreas Huber, consulul onorific al Austriei, cu patronul companiei Holzindustrie Schweighofer.

„Pădurea nu degeaba se spune că este aurul de mâine. Pădurea este plămânul verde al pământului și pot să spun că noi în România avem o relație specială cu pădurea”, a spus președintele Iohannis la închiderea campaniei de împădurire. „Voi insista ca următorul Guvern să dea o atenție deosebită și să creeze structurile adecvate pentru a avea o politică națională care protejează mediul. „Vă amintiți de multiplele inundații pe care le-am avut în diverse zone din țară unde a plouat cum nu a mai plouat și acestea sunt urmări ale încălzirii globale. Și aici stăm în mijlocul lui decembrie și parcă ar fi noiembrie. Unde e zăpada? E probabil tot un indiciu că încălzirea globală nu este o poveste de gazetă. Este un efect absolut nedorit al dezvoltării industriale”, a adăugat președintele.

În martie 2015, același Klaus Iohannis a retrimis în Parlament proiectul de lege privind Codul silvic, iar Un ONG internațional, Environmental Investigation Agency (EIA), condus la acea vreme de Mihai Goțiu (acum deputat USR și susținător al lui Iohannis), atrăgea atenția că motivația Administrației Prezidențiale conținea numeroase solicitări ale companiei Schweighofer, de modificare a proiectului Codului Silvic, cuprinse într-o scrisoare trimisă pe atunci prim-ministrului Victor Ponta, prin care cerea modificarea acestui proiect de lege, scria la acea vreme Cotidianul. Compania austriacă se referea la pragul de maximum 30% de a procesa din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, prevedere cuprinsă în Codul silvic. Și tocmai acest aspect a fost atacat de Administrația Prezidențială în cererea de reexaminare a proiectului de Cod silvic.
 
Mai mult, Ministerul Mediului atrăgea atenția, în urma unui control efectuat în 2015, că societatea Schweighofer este implicată în acțiuni de evaziune fiscală. Potrivit controlului inspectorilor din minister, „a fost tăiată masă lemnoasă ilegal, care a fost introdusă în firmele respective – s-a constatat fantomă – pentru că multe s-au și închis, deci evaziune fiscală mare, iar masa lemnoasă respectivă a fost dusă la export".

Tot în primul mandat, în 2017, Klaus Iohannis s-a fotografiat alături de un manager al Holzindustrie Schweighofer, în timp ce se afla pe pârtia de schi din Alba (foto).