ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a anunţat joi că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice pentru aderarea la Spaţiul Schengen, dar decizia admiterii celor două state în zona de liberă circulaţie este de natură politică.

Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru admiterea în Schengen, dar decizia nu aparţine Comisiei Europene, a declarat Natasha Bertaud, purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar.

"Nu este o decizie care să fie luată de Comisia Europeană, este o decizie politică ce trebuie luată de Consiliul Uniunii Europene şi de Consiliul European", a spus Natasha Bertaud, conform site-ului Novinite.com, citat de Hotnews.
 
Anunţul Comisiei Europene vine în contextul în care aceasta i-a propus României o cotă obligatorie de peste 6.300 de refugiați, deşi ţara noastră nu este parte a Spaţiului Schengen.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, privind obligaţia României de a primi imigranţi, că, dacă UE cere "solidaritate" şi impune astfel de cerinţe, trebuie să ofere ţării noastre şi drepturile care i se cuvin.

„România trebuie să fie o țară europeană și să fie solidară cu tot ceea ce se întâmplă în Europa. Solidaritate înseamnă drepturi și obligații – avem aceleași obligații cu celelalte țări, trebuie să avem și aceleași drepturi și iată că acuma poate se constată ce nedreptate s-a făcut României cu Schengenul și dacă suntem solidari la obligații, suntem solidari și la drepturi și tocmai țările care acum ne cer să fim solidari în problema refugiaților sunt țările care ne-au tot amânat cu Schengenul”, explicat Victor Ponta.