ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicii nu sunt de acord cu decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind plățile suplimentare și donațiile de la pacienți, precizând că au dreptul să primească astfel de "atenții” pentru că "nu sunt funcționari publici”.


"Medicul nu este şi nu poate fi asimilat cu funcţionar public în exerciţul profesiei sale, asta l-ar exonera de faptul că nu poate primi atenţii de la pacienţi. Pe de altă parte legea a dreptului pacientului din 2003, precizează cu claritate, într-un articol, că medicul poate primi sub formă de donaţie un dar la sfârşitul tratamentului din partea pacientului - bunuri, bani sau alte foloase”, a declarat preşedintele CMR, Gheorghe Borcean, pentru mediafax.

El a mai spus că este deja tradiţie în România ca pacientul să ofere un dar medicului, fie pentru a-şi exprima mulţumirea la sfârşitul actului medical, fie pentru că este conştinet de veniturile mici ale acestora.

"Totodată cu toţii ştim că este o cutumă, este o tradiţie situaţia aceasta în România în care pacientul recompensează munca medicului din diverse motive, pentru că aşa doreşte el, pentru că ştie că salariile medicilor sunt mici. De asemenea este de notorietate publică faptul că de ani de zile situaţia financiară a medicului este jenantă. Nu pot să spun cât este de frustrant pentru un medic să se simtă dependent de o atenţie, de un cadou, de o donaţie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situaţie frustrantă pentru toţi medicii care lucrează în România. Toţi medicii vor spune că veniturile lor sunt dependente de această formă de finanţare", a mai spus Borcean.