ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


”Urmașii lui Iancu”, grupul de colindători format în urmă cu șase ani în Sălaj, continuă și în acest an să aducă o speranță unor copii bolnavi de cancer din județ. Cornel, unul dintre membrii grupului, a confirmat pentru Vocea Transilvaniei că vor bate și în acest an, la porțile sălăjenilor, pentru a le duce vestea Nașterii Domnului, banii pe care îi vor primi urmând să fie dați unor copii cu care soarta a fost extrem de crudă.

”Noi luăm în fiecare an legătura cu medicii de la Institutul Oncologic din Cluj Napoca. Dânșii ne spun care copii au cea mai mare nevoie de ajutorul nostru. În acest an, ne-au dat două nume – sunt copii de cinci – șase ani, din Sălaj, în stare foarte gravă”, spune Cornel.

Pentru a aduna cât mai mulți bani pentru cei doi copilași – și poate și pentru alții (spre exemplu, membri grupului au fost anunțați că un copil din Șimleu Silvaniei are nevoie urgentă de o operație pe coloană care costă 6.000 de euro), ”Urmașii lui Iancu” vor colinda nu doar în noaptea de Ajun, ci și în prima zi de Crăciun.

”Vom porni de la Mănăstirea Strâmba, pentru a primi binecuvântarea părintelui, după care mergem la Ciumărna, iar apoi în Zalău și în Crișeni. În ziua de Crăciun, încercăm să ajungem la slujbă la biserica din Meseșenii de Joss au din Fizeș – nu ne-am decis încă – după care mergem la Sîg, Fizeș, Iaz și Șimleu Silvaniei”, se spune colindătorul.

Valoarea artistic a grupului de colindători va fi crescută, și în acest an, de solistul bihorean Ciprian Zopota și de Denisa Rolnic, o tânără speranță din Iaz, la care se vor adăuga și alți artiști și instrumentiști locali.

Grupul, format în 2009

Grupul, format din câteva zeci de sălăjeni de toate vârstele și profesiile, și-a asumat această misiune nobilă în urmă cu cinci ani, la Crăciunul din 2009. „Toată lumea a plătit colinda, după cum e obiceiul, și ne-am trezit dimineață că aveam 1.750 de lei”, își amintește Cornel. S-au gândit ce să facă cu banii și întâmplarea a făcut că au auzit de un băiețel de la Școala „Mihai Eminescu” din Zalău, bolnav de leucemie, a cărui familie nu se descurca prea bine cu banii. „Ne-am dus acasă la familia sa și am aflat că în urmă cu două zile ar fi trebuit să meargă la Timișoara, pentru un tratament, însă le lipseau o parte din bani. Cu siguranță a fost ceva venit de Sus, pentru că le lipsea exact suma pe care o aveam noi.

Anul trecut, grupul a adunat 11.000 de lei, împărțiți la trei trei copii bolnavi de leucemie – unul din Derșida, unul din Fildu de Mijloc și unul din Ortelec. Marea realizare a ediției trecute a fost, însă, alta: un grup de adolescenți le-a urmat exemplul ”Urmașilor lui iancu” și, îmbrăcați în costume populare, au adunat în noaptea de Crăciun, din colindat, 900 de lei, pe care i-au dat unei fete din Zalău care are nevoie de o proteză.