ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„În timp ce România va trece în anul aniversării Centenarului Reîntregirii Naționale, împlinită la 1 Decembrie 2018, în landurile mioritice dintre Prut și Nistru, boierii vorbitori ai limbii lui Eminescu sau ai celei în care a scris Anton Pavlovici Cehov se joacă de-a federalizarea unei entități, care are o populație cât a Capitalei tuturor românilor, fără suburbii”, scrie colonelul Ion Petrescu într-un comentariu pe adevărul.ro. Acesta lansează o propunere îndrăzneață Patriarhului României, susținând că ar fi „un gest frumos, simbolic și necesar” din partea șefului Bisericii Ortodoxe Române ca, la celebrarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu patria-mamă, să binecuvânteze steagul de luptă al Armatei Moldovei.


„În contextul în care europeanul care conduce biserica ortodoxă rusă a poposit recent la București, iar omologul său a răspuns invitației de a poposi la Moscova, pe această cale aș vrea să fac o propunere Biroului de Presă al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, pornind de la faptul că poposind la Ministerul Apărării al Republicii Moldova, am observat Drapelul Tricolor, cel postat la intrarea oficială în sediul instituției menționate, la care m-am dus să văd ce medalii există la postament, și am descoperit, cu stupoare, că era doar o distincție dată de mitropolitul Vladimir, care este supus Patriarhiei de la Moscova. Poate că ar fi un gest frumos, simbolic, necesar, care ține de demnitatea națională, ca Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul zilei de 27 martie 2018, când se împlinesc o sută de ani de la revenirea, pe cale democratică, prin decizia forului legislativ de atunci de la Chișinău, a Basarabiei la Patria Mamă, România, să îl împuternicească pe mitropolitul Petru ca să decoreze steagul Armatei Naționale a Republicii Moldova, cu o distincție care să arate binecuvântarea Patriarhului Daniel pentru armata română dintre Prut și Nistru”, scrie colonelul Ion Petrescu.

În opinia sa, „ pe plan pragmatic, nu emoțional, place sau nu unora, a trecut vremea marșurilor unioniste, a discursurilor pe această temă, cetățenii Republicii Moldova fiind cei care așteaptă ca statul român să fie prezent acolo, în raioanele vieții lor de azi: 1.pe micul ecran, 2. în viața economică de la vest de Nistru,  cu investiții serioase,3. în sărăcia exasperantă din fosta republică sovietică cu locuri de muncă utile băștinașilor.”