ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, 15 decembrie 2020, colonelul în retragere VICTOR A. ACHIM, responsabil ca ofițer al Departamentului Securității Statului de uniunile de creație din România și după 1989 fondator al editurii PACO, a plecat la cele veșnice purtând cu el, ca orice profesionist, multe din secretele "lumi intelectuale" de ieri și azi.

"S-a născut pe 7 septembrie 1938 în vatra oltenilor mehedințeni așezați în Breznița-Motru, ca fiu al lui Alexandru și Elena Achim, iar de la vârsta de 23 de ani, după absolvirea Institutului Pedagogic din Timișoara, până la finalul Războiului Rece, a fost încadrat pe frontul nevăzut al lumii informațiilor secrete", ne informează fostul său coleg, generalul brg. Rtg. Aurel Rogojan.

"Cariera de ofițer de informații a colonelului Victor Achim este unică și fascinantă, având tangență cu numeroase subiecte ce ar înflăcara imaginația istoricilor culturii, dar în mod aparte, a literaturii române din perioada anilor 1960 - 1990. Vreme de trei decenii a avut responsabilități și continuitate în cele mai sensibile și problematice domenii ale frontului ideologic, uniunile de creație, editurile, redacțiile, lumea artiștilor de toate genurile, a scriitorilor, gazetarilor, cineaștilor, realizatorilor de emisiuni radio, televiziune, spectacole, într-un cuvânt tot ceea ce reprezenta pașaportul identității spirituale și cartea de vizită a culturii poporului român și, nu în ultimul rând, terenul cel mai fertil a confruntării din epoca Războiului Rece. Despre cum și-a împlinit colonelul Victor Achim complexa și dificila sa misiune stă dreaptă mărturie și o impresionantă bibliotecă personală care cuprinde o colecție de circa 1500 de volume cu autografele autorilor.", ne mai scrie generalul.

"După trecerea în rezervă, a fondat Editura PACO pe care a condus-o, cu notabile rezultate până în ultima clipă a vieții sale. Ca editor a promovat, printre altele, memorialistica veteranilor serviciilor de informații, dar și lucrări de certă valoare științifică privind istoria serviciilor secrete. Discreția, echilibrul, noblețea sufletească, tactul în relații, talentul formator, omenia sunt doar câteva dintre calitățile lui Victor Achim, evocate de cei care i-au fost aproape ori l-au cunoscut în diverse împrejurări.", amintește Aurel I Rogojan.

Ultima oară când l-am întâlnit pe regretatul om de litere Victor Achim - un fin psiholog și, aș putea spune, a toate cunoscător -, neobositul editor prezenta cărțile recent apărute la editura sa sub semnătura generalului Radu Theodoru, la Sărbătorirea Zilei Armatei la Mănăstirea Comana (foto). Dumnezeu să-l ierte!