ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criza alimentară și de materii prime provocate de războiul din Ucraina și de sancțiunile împotriva Rusiei încep să-și arate colții.

În Germania, prețurile angro la carburanți, minereuri și hrană cunosc cea mai mare creștere anuală din ultimele șase decenii.

La fel ca majoritatea țărilor europene, Germania înregistrează deja penurii la o varietate de produse, cum ar fi de exemplu făina și uleiul de floarea soarelui.

Producătorii de produse alimentare fac eforturi să inventeze noi rețete de de fabricație pentru a putea menține deschise liniile de producție.

Însă, ce e mai rău de-abia de acum încolo se așteaptă să vină: potrivit unui raport al Oficiului German de Statistică, prețurile angro au crescut în martie 2022 cu 22,6% comparativ cu martie 2021.

Este vorba de cea mai mare creștere a prețurilor de când se țin astfel de statistici.

Raportul oficiului de statistică explică:

„Ratele mari de variație ale prețurilor angro (citește: scumpirile) sunt cauzate de creșterea prețurilor la materiile prime și la produsele intermediare. Aceste rezultate au ca dată de referință 5 martie 2022 și deci ar trebui să conțină primele implicații ce decurg din atacul Rusiei împotriva Ucrainei.”

Și raportul continuă:

„Impactul cel mai mare asupra ratei de variație anuale, în martie 2022, a fost creșterea prețurilor comerțului angro cu produse petroliere (+70,2%). Creșterea puternică a prețurilor angro la combustibili solizi (+61,9%), precum și la metale și minereuri metalice (+55,8%) a contribuit și ea la rata de variație mare în martie 2022.”

Alimentele au cunoscut și ele scumpiri extreme în comparație cu anul trecut: prețurile angro la carne au crescut în medie cu peste 10%, în vreme ce prețurile angro la ouă, produse lactate, uleiuri de gătit și grăsimi alimentare au crescut cu 22,6%.

Cum sursele de presă din Rusia sunt interzise în Occident, nu știm care sunt efectele sancțiunilor impuse regimului Putin la el acasă. Cu certitudine, însă, sancțiunile se dovedesc devastatoare chiar pentru cei care le-au instituit.

Rusia este cel mai important furnizor energetic al Europei și, alături de Ucraina, grânarul continentului. De asemenea, Rusia este și un important producător și exportator mondial de îngrășăminte agricole. Fără îngrășăminte, recoltele vor fi considerabil mai mici în anii următori.

În condițiile în care Pentagonulpreconizează o prelungire a războiului din Ucraina pe durata a „ani de zile”, iar noi sancțiuni împotriva Rusiei continuă să fie dictate zilnic, semnele pe care le vedem acum în Germania și peste tot în Occident sunt doar primele dintr-o criză care se anunță fără precedent.

Colac peste pupăză, lockdown-urile draconice din China agravează situația și așa dramatică a lanțurilor de aprovizionare distruse de restricțiile din pandemie.

La summit-ul NATO de la Bruxelles, Joe Biden a anunțat Foamete. De data aceasta nu s-a înșelat. Foametea a venit.