ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


In cadrul unei ceremonii organizate la Vilnius, vor fi activate simultan comandamentele de tip NFIU, din Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Bulgaria şi România, care fac parte din procesul de adaptare NATO la schimbările mediului de securitate din regiune. 

Înfiinţarea celor şase comandamente a fost decisă la Summitul NATO de la Newport, Wales, în septembrie 2014, transmite TVR.

La ceremoniile de la Vilnius participă preşedintele Lituaniei Dalia Grybauskaitė, Secretarul General NATO Jens Stoltenberg şi alţi oficiali ai Organizaţiei Nord-Atlantice. De asemenea, va fi prezeent şi ministrul român al apărării Mircea Duşa şi şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă.

Centrele de comandă NATO Force Integration Unit au ca obiectiv întărirea flancului estic al NATO şi vor forma ”un lanţ de susţinere pentru activităţile de planificare a exerciţiilor, instruire şi, eventual, desfăşurare de forţe NATO, în caz de nevoie”, afirmă ministrul român al apărării Mircea Duşă.

Programul Forţa de Răspuns a NATO (NATO Response Force - NRF) şi comandamentele NFIU reprezintă "cel mai important program de apărare colectivă a Alianţei de după Războiul Rece”,  preciza secretarul general NATO Jens Stoltenberg, la inaugurarea primul Comandament NATO din România, la începutul lunii iulie 2015.

Mai mult AICI.