ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 23 martie 2023, la ora 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, are loc evenimentul de comemorare a martirilor români/aromâni din Balcani și a părintelui Haralambie Balamace, transmite RGNPress.

Cu ocazia acestui eveniment, organizat de Arhiepiscopia Tomisului, cu binecuvântarea IPS Teodosie, va avea loc o slujbă de pomenire a părintelui martir Haralambie Balamace. Dovedind o simțire românească de excepție, Părintele Haralambie Balamace a înființat școli românești in localitățile Pleasa, Moscopole, Corcea, Lunca, Nicea, Sipska, Grabova, Vituki si chiar in orașele Elbasan si Berat, din Albania.
 
De asemenea, potrivit sursei citate, acesta a promovat cunoașterea limbii române și a militat pentru întemeierea unui episcopat românesc pentru aromânii din Macedonia, toate acestea stârnind ură din partea grecilor, bande înarmate asasinându-l într-un mod barbar pe preot pe data de 23 martie 1914.

La eveniment sunt invitați toți cei care vor să aducă un omagiu și să aprindă o lumânare în memoria celor care s-au jertifit pentru identitatea românească/aromânească în Balcani.