ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus în Parlament un proiect care prevede obligația comercializării pe teritoriul României doar a telefoanelor mobile care au instalată aplicația STS pentru apelurile și mesajele de urgență. Actul normativ instituie și restricționarea Serviciului în caz de abuz.

„Telefoanele mobile pot fi comercializate pe teritoriul României numai dacă au instalate aplicațiile unice de apel de urgență și mesaj de urgență. Aplicațiile unice de apel de urgență și mesaj de urgență sunt proprietatea STS și se pun gratuit la dispoziția operatorilor economici care produc sau comercializează telefoane mobile în România”, prevede completarea Legii adusă prin propunerea legislativă.

Inițiatorul, senatorul PSD Șerban Nicolae, susține că proiectul legislativ își propune să introducă măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea localizării apelurilor și mesajelor de urgență, precum și pentru protejarea accesului la Serviciul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU).
O altă prevedere se referă la restricționarea posibilității de a accesa Serviciul național unic pentru apeluri de urgență pentru persoanele care sună sau trimite mesaje în mod abuziv, fără a avea o problemă reală.
Potrivit expunerii de motive, măsura restricționării urmărește să protejeze drepturile, libertățile și interesul legitim al persoanelor aflate în dificultate și în reală nevoie de apel de urgență șo care ar putea să nu aibă acces din cauza blocajului unui apel sau mesaj agresiv.

„Amenda, măsura sancționatorie contravențională aplicată ulterior celui care a efectuat apeluri sau mesaje abuzive nu poate rezolva situația persoanei aflate în dificultate reală așa cum prevede norma aflată acum în vigoare”, subliniază Șerban Nicolae.