ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comercianții care vor fi prinși că distrug produsele alimentare expirate vor fi sancționați cu amendă de 15.000 de lei. 

Așa prevede un proiect legislativ, adoptat de Senat, care îi obligă pe reprezentanții marilor magazine să doneze marfa aflată aproape de expirare căminelor de bătrâni, copiilor din orfelinate sau organizațiilor care se ocupă de protecția animalelor. 

Chiar dacă senatorii din comisia economică au respins proiectul de lege prin care reprezentanții marilor magazine sunt obligați să doneze marfa aflată înainte de expirare, orfelinatelor, căminelor de bătrâni sau asociației de protecția animalelor, inițiativa a fost adoptată în plen cu 60 de voturi pentru, o abținere și 38 de voturi împotrivă. 

Potrivit proiectului agenții economici care operează spații comerciale cu suprafață de peste 400 de metri pătrați și nu respectă legea, riscă o amendă de 15.000 de lei. 

Mai mult, specialiștii în nutriție atrag atenția că marfa nu trebuie poate să fie donată cu o zi înaintea expirării termenului de valabilitate. Mulți cumpărători susțin însă că cel mai ăprobabil, retailerii nu vor respecta legea. 

Proiectul urmează să fie dezbătut și supus votului în camera Deputaților, forul decizional pentru noua măsură.