ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rapoartele condamnabile ale Națiunilor Unite au găsit Israelul vinovat de o serie de crime de război, armata israeliană fiind descrisă ca fiind "una dintre cele mai criminale din lume" din cauza abordării sale "sistematice" de "exterminare" a palestinienilor, scrie LifeSiteNews.

Într-un discurs video din 19 iunie de la Geneva, Elveția, șefa de anchetă a ONU, Navi Pillay, a declarat:

Am ajuns la concluzia că autoritățile israeliene sunt responsabile de crime de război, crime împotriva umanității... inclusiv exterminare, atacurile dirijate la nivel internațional împotriva civililor... folosirea foametei ca metodă de război... tortură [și] violență sexuală.

Pillay este președinta Comisiei internaționale independente de anchetă privind teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est, și Israelul.  

Într-un interviu televizat ulterior, Pillay a declarat că se așteaptă ca și Curtea Penală Internațională să găsească Israelul și conducerea sa vinovați de crime de război. 

În plus, Biroul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) de la Geneva a publicat miercuri un raport în care se afirmă că acțiunile Israelului, care refuză să facă distincția între ținte militare și civili, "indică faptul că este posibil ca FDI să fi încălcat în mod repetat principiile fundamentale ale legilor războiului".  

Potrivit unui comunicat de presă al ONU: 

Raportul detaliază șase atacuri emblematice care implică presupusa utilizare a bombelor GBU-31 (2.000 de lire), GBU-32 (1.000 de lire) și GBU-39 (250 de lire) între 9 octombrie și 2 decembrie 2023 asupra unor clădiri rezidențiale, a unei școli, a unor tabere de refugiați și a unei piețe.

Raportul a examinat utilizarea bombardamentelor aeriene militare grele împotriva civililor, despre care se spune că "ar putea, de asemenea, să implice [Israelul în] comiterea de crime împotriva umanității".   

OHCHR a solicitat Israelului să investigheze aceste presupuse crime de război și să își publice concluziile, observând în același timp că guvernul israelian a refuzat să facă acest lucru. 

Reuters a raportat că unul dintre autori, comisarul ONU și avocatul australian pentru drepturile omului Chris Sidoti, a declarat că Israelul a obstrucționat de fapt orice încercare de a investiga presupusele sale crime de război "sistematice". Acesta a declarat reporterilor: "Departe de a avea cooperare, ceea ce am întâlnit a fost obstrucție" din partea Israelului.   

Ulterior, Sidoti a declarat reporterilor că ancheta sa penală privind comportamentul IDF, care este împărtășită cu Curtea Penală Internațională, a arătat că Israelul are "una dintre cele mai criminale armate din lume". 

Sidoti a contestat direct afirmația, "spusă în mod repetat de Benjamin Netanyahu", conform căreia Israelul are "cea mai morală armată din lume". 

El a spus că, după ce a examinat dovezile, "singura concluzie pe care o puteți trage este că armata israeliană este una dintre cele mai criminale armate din lume".

Apel pentru aplicarea legii în Israel

Ca urmare, raportul a reamintit statelor membre ale ONU de obligațiile lor de a aplica dreptul internațional. 

"În cazul în care Israelul însuși nu poate sau nu dorește să îi tragă la răspundere pe cei responsabili, în conformitate cu standardele internaționale, statele membre trebuie să sprijine măsurile de responsabilizare la nivel internațional, inclusiv prin intermediul Curții Penale Internaționale."  

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat în discursul său din ziua publicării raportului: 

Sunt consternat de nerespectarea drepturilor internaționale ale omului și a dreptului umanitar de către părțile implicate în conflictul din Gaza. Au existat morți și suferințe de neconceput.   

Peste 120 000 de persoane din Gaza, în marea lor majoritate femei și copii, au fost ucise sau rănite din 7 octombrie, ca urmare a ofensivei israeliene intensive.   

De când Israelul și-a intensificat operațiunile în Rafah, la începutul lunii mai, aproape un milion de palestinieni au fost din nou strămutați cu forța, în timp ce livrarea ajutoarelor și accesul umanitar s-au deteriorat și mai mult. 

Atât Turk, cât și OHCHR subliniază necesitatea ca "toate părțile" implicate în conflict să respecte o încetare imediată a focului, condamnând atacurile cu rachete ale Hamas și situația dificilă în care se află în continuare ostaticii israelieni deținuți de această grupare. 

Cu toate acestea, familiile ostaticilor au acuzat în mod repetat guvernul israelian că îi "sacrifică" pentru "câștiguri politice".

Într-un raport din 31 mai, Times of Israel a afirmat că familiile ostaticilor au fost informate de consilierul israelian pentru securitate națională că "actualul guvern nu va accepta să pună capăt războiului împotriva Hamas pentru a obține eliberarea tuturor ostaticilor rămași în posesia grupului terorist". 

Într-o declarație publicată înaintea raportului, Forumul Ostacilor și al Familiilor Dispărute, care reprezintă familiile ostaticilor, a declarat că guvernul Netanyahu a decis "să sacrifice în mod intenționat și cu bună știință ostaticii", deoarece "preferă să continue lupta în locul atingerii obiectivului mai înalt de a elibera ostaticii care au fost abandonați de guvern".  

Preocuparea ONU pentru întoarcerea ostaticilor nu pare să fie împărtășită de guvernul Netanyahu, care continuă să evoce situația lor dramatică în timp ce este acuzat de familiile lor că i-a "abandonat". 

Cazul tot mai mare împotriva Israelului și a guvernului Netanyahu, care l-a condus la utilizarea unei armate moderne împotriva unei populații civile, include acum o acuzație directă de crime de război. Cu proteste acasă și cu amenințarea unui război "total" cu Libanul care se profilează, starea gravă a Israelului se deteriorează rapid.  

Netanyahu urmează să vorbească în fața Congresului la 24 iulie. Cu Iranul gata să intre în războiul pe care Israelul se pregătește să îl lanseze împotriva Hezbollah în Liban, va vedea luna viitoare Statele Unite urmând Israelul în abis?