ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisarul Uniunii Europene pentru Sănătate, Stella Kyriakides, susține că Ursula von der Leyen nu a jucat niciun rol în negocierea contractelor de vaccin împotriva Covid-19: „Președintele Comisiei nu a fost implicat în nicio negociere contractuală. Am mai spus-o și o voi spune din nou”, a afirmat Stella Kyriakides, potrivit Gândul.

Stella Kyriakides a amintit că toate contractele, Pfizer sau alte laboratoare, au urmat procesul legislativ.

„A existat o echipă comună de negociere și un comitet director”, a spus ea.

Comitetul director este responsabil pentru acordarea unui mandat echipei de negociere, formată ea însăși din reprezentanți ai Comisiei și ai statelor membre.

„Statele membre au avut întotdeauna posibilitatea de a revoca un contract. Erau perfect conștienți de condițiile contractelor” , a spus comisarul, potrivit Euractiv.

După semnarea acordului, Pfizer și Comisia Europeană au justificat lipsa de transparență a contractelor, care au fost furnizate parlamentarilor doar într-o etapă ulterioară, cu multe părți redactate, cu clauze de confidențialitate.

Mai mulți europarlamentari, inclusiv președintele comisiei COVID, socialista Kathleen Van Brempt, au insistat că deputații europeni ar trebui să poată vedea toate contractele semnate fără redactare.

„Am făcut tot posibilul pentru a informa deputații europeni, luând în considerare obligațiile contractuale”, a adăugat Kyriakides, recunoscând, totodată că răspunsurile Comisiei către legislatori nu au fost „pe deplin satisfăcătoare”.