ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Locuitorii Uniunii Europene vor fi nevoiți să se vaccineze cu a treia doză „booster”  ca să poată călători în vara anului viitor într-o altă țară din blocul comunitar fără teste sau carantină, a propus joi Comisia Europeană, potrivit Reuters.

Executivul UE a propus, de asemenea, acceptarea tuturor vaccinurilor aprobate de Organizația Mondială a Sănătății în scopul călătoriilor, ceea ce ar permite călătoriile neesențiale în UE din afara blocului pentru persoanele vaccinate cu vaccinuri chinezești și cu vaccinuri fabricate în India.

Comisia dorește să armonizeze regulile în cele 27 de state membre ale UE pentru a permite libera circulație, o piatră de temelie a Uniunii Europene, dar se confruntă cu noi restricții, în condițiile în care cazurile bat recorduri în Europa.

Comisia și-a făcut propunerile în contextul în care Europa a devenit din nou centrul pandemiei COVID-19, chiar și după campanii de vaccinare reușite, ceea ce a determinat unele țări să ia în considerare noi restricții.

Grecia a propus ca, în viitor, persoanele care au primit o doză în ultimele șase luni să poată călători liber.

Acceptând faptul că imunitatea scade, executivul Comisiei propune ca persoanele să fie considerate „acoperite” dacă ultima doză de vaccin a fost administrată în ultimele nouă luni, iar această actualizare să se aplice începând cu 10 ianuarie.

Având în vedere că majoritatea rezidenților UE care au fost vaccinați și-au primit ultimele doze în al doilea și al treilea trimestru al anului 2021, acoperirea lor ar expira în mare parte până la mijlocul anului viitor.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că actuala acoperire vaccinală este de 65% din populația UE.

"Pentru ca toată lumea să călătorească și să trăiască în condiții de maximă siguranță, trebuie să atingem rate de vaccinare semnificativ mai mari - urgent. De asemenea, trebuie să ne consolidăm imunitatea cu vaccinuri de rapel", a declarat ea.

Miercuri, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a recomandat rapeluri de vaccin pentru toți adulții, cu prioritate pentru cei de peste 40 de ani.

Comisia a precizat că nu există încă studii care să abordeze în mod expres eficacitatea vaccinurilor de rapel asupra transmiterii COVID-19, dar a spus că este probabil ca acestea să ofere o protecție mai lungă decât cea oferită de vaccinurile inițiale.

În cadrul noului sistem, numai persoanele vaccinate sau vindecate vor putea intra în UE pentru călătorii neesențiale, indiferent de locul de unde călătoresc. În prezent, călătorii din țările considerate sigure pot intra în UE doar cu un test negativ, dar lista țărilor sigure ar fi eliminată.

Separat, Comisia Europeană a îndemnat guvernele UE să permită călătoriile neesențiale din afara blocului comunitar pentru persoanele vaccinate cu vaccinuri care au finalizat procesul de includere pe lista de utilizare de urgență a OMS, precum și pentru cele vaccinate cu vaccinuri aprobate de UE.

Până în prezent, UE a autorizat vaccinurile produse de Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca (atunci când sunt produse în Europa) și Johnson & Johnson.

Pe lângă aceste vaccinuri, OMS a aprobat și vaccinurile produse de producătorii chinezi Sinopharm și Sinovac și de compania indiană Bharat Biotech. De asemenea, a autorizat și vaccinul AstraZeneca produs în India de Serum Institute.

În prezent, majoritatea țărilor UE nu acceptă persoane vaccinate cu vaccinuri care nu au fost aprobate în UE.

Ca o măsură de protecție suplimentară, Comisia a propus să se solicite dovada unui test negativ pentru toți călătorii care au fost vaccinați cu un vaccin aprobat de OMS.

Nu este clar dacă guvernele UE vor ține cont de această recomandare.